Svijet
StoryEditor

Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila razinu prije koronakrize

04. Prosinac 2020.

Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj ubrzale su u listopadu na mjesečnoj razini i nadmašile razinu iz veljače, mjeseca prije izbijanja pandemije, pokazali su u petak provizorni podaci statističkog ureda. Industrijske narudžbe u najvećem su europskom gospodarstvu u listopadu poskočile za 2,9 posto u odnosu na rujan, kada su prema revidiranom podatku porasle za 1,1 posto, pokazalo je najnovije izvješće Destatisa.

Proizvođači kapitalnih roba zabilježili su najsnažniji priljev narudžbi, za 3,8 posto. Slijedi sektor intermedijarnih dobara s rastom narudžbi za 2,3 Narudžbe potrošačkih dobara pale su 2,2 posto.

Podaci pokazaju gotovo podjednako snažan rast domaće i inozemne potražnje, za 2,4 odnosno 3,2 posto u odnosu na rujan. Motor rasta u inozemstvu bile su treće zemlje, uz stopu rasta narudžbi za 4,8 posto. Potražnja iz eurozone porasla je pak skromnih 0,5 posto. U usporedbi s listopadom lani, nove su narudžbe njemačkoj industriji porasle za 1,8 posto, nakon 1,1-postotnog pada u rujnu.

U usporedbi s veljačom, mjesecom prije izbijanja pandemije koronavirusa, nove industrijske narudžbe uvećane su za 0,8 posto, pokazalo je izvješće. U ključnom automobilskom sektoru bile su veće za šest posto u usporedbi s pretkriznim razinama, dok su u odnosu na rujan porasle jedan posto.

"U proteklim je mjesecima ojačala i domaća i inozemna potražnja za industrijskim dobrima. Nove su narudžbe u posljednje vrijeme premašile razinu iz četvrtog tromjesečja 2019., prije izbijanja pandemije, za nekih tri posto", konstatiraju u ministarstvu gospodarstva.

19. travanj 2024 08:06