26. siječanj 2021.

Potrošnja energije - Ugljično neutralna budućnost je električna

Prije više od 200 godina i njezinog otkrića, električna energija pomogla je poboljšati životni standard. Omogućila je društvu da se širi i napreduje. Potaknuta potrebom sprečavanja klimatskih promjena, kompanija Hitachi ABB Power Grids, kao jedan od lidera industrije, okreće se energetskoj budućnosti neutralnoj prema ugljičnom dioksidu, svjesna da je energetska tranzicija presudna u budućnosti.

Stručnjaci kompanije, u kojoj su osiguranje dostupnosti i pouzdanosti električne energije jedni od osnovnih ciljeva, analizirali su glavne studije i poduzeli vlastita istraživanja. Svi rezultati dovode do istog zaključka: ugljično neutralna budućnost je električna. Od sada do 2050. godine globalna će se potrošnja električne energije udvostručiti s 20 posto ukupne energije na više od 40 posto, stoji u priopćenju. 

Sukladno navedenom, tri temeljna čimbenika za ugljično neutralni električni sustav su:

1. Ubrzani prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energiju

2. Sve veća elektrifikacija sektora prijevoza, industrije i zgradarstva

3. Uvođenje održivih i komplementarnih skladišta energije (poput zelenog vodika) i na mjestima gdje je izravna elektrifikacija neučinkovita ili čak nemoguća.

Navedeni čimbenici osigurat će temelj na kojem će električna energija biti okosnica cijelog našeg energetskog sustava. Rast u proizvodnji obnovljive energije donosi izazove kao što su  rješavanje složenosti koja proizlazi iz većeg broja manje predvidivih mjesta za proizvodnju električne energije i  potreba za proširivanjem mrežnog kapaciteta.

- Kada spominjemo električnu energiju i njezinu proizvodnju, visokonaponske mreže Hitachi ABB Power Grids kompanije prisutne su na kontinentima i regijama. Od mega gradova do zabačenih otoka, Hitachi ABB Power Grids isporučuje obnovljivu energiju na globalnoj razini. U ugljično neutralnom sustavu čista energija mogla bi se generirati tisućama kilometara od mjesta gdje se troši. Neće biti važno dolazi li iz solarnih elektrana u pustinji ili off shore vjetroelektrana. U budućnosti, Hitachi ABB Power Grids  želi zamisliti da bismo mogli koristiti arktičke vjetrove kao globalni izvor energije - istakli su iz Hitachi ABB Power Grids.

Potražnja za električnim vozilima te razvoj zgradarstva i industrije uvjetuju proširenje elektroenergetske mreže. Fleksibilnost je ključna za upravljanje izazovima i iskorištavanje prilika. Inovativne komponente koje koriste energetske mreže pružit će operativnu fleksibilnost potrebnu za poboljšanje učinkovitosti. Digitalna rješenja obrađivat će veću količinu podataka kako bi podržala brže donošenje odluka u mnogo dinamičnijem okruženju nego što smo ikada prije vidjeli.

Sve navedeno sukladno je glavnim ciljevima Europske unije: promicanju inovativne i pametne gospodarske preobrazbe, zelenijoj Europi s niskom razinom ugljika, jačanju mobilnosti i regionalnoj povezanosti ICT-a, provedbi europskog stupa socijalnih prava te jačanju održivog i integriranog razvoja urbanih, ruralnih i obalnih područja. Pri tome se najviše pažnje usmjerava energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, kružnom gospodarstvu i zelenoj infrastrukturi te sinergiji digitalizacije i energetske tranzicije za pametne i održive gradove i sela. Podsjetimo, u razdoblju 2021. – 2027. Hrvatska će imati na raspolaganju 24 milijarde eura, što je 2.2 puta više nego u razdoblju 2014. – 2020. godine.