Svijet
StoryEditor

Privatni financijeri novi su venture kapitalisti

20. Srpanj 2021.

Prije osam godina, Aileen Lee, venture kapitalistica u Cowboy Venturesu, osmislila je termin 'jednorozi' za opisivanje start-upova koji su dosegli razrijeđeni klub od milijardu dolara. Prema Leeinim podacima u to vrijeme, 39 novoosnovanih poduzeća postiglo je procjene od milijardu dolara putem privatnih ili javnih ulagača od 2003. godine, ili oko 0,07 posto svih tvrtki koje su dobile potporu venture kapitalista.

- Takeaway: stvarno je teško i vrlo malo vjerojatno, izgraditi ili uložiti u tvrtku vrijednu milijardu dolara - napisala je Lee u članku TechCruncha.

Kako su se vremena promijenila

Samo u drugom tromjesečju ove godine, investitori su dodijelili milijarde dolara rekordnim 136 novoosnovanim poduzećima na globalnoj razini, prema podacima CB Insights. Taj je ukupan broj bio na vrhu za cijelu prošlu godinu, izjavio je Miles Kruppa iz DD-a.

DD smatra kako je pojam 'jednorog' nadživio svoju svrhu, iz razloga što svakog radnog dana iznjedri više od dvije takve tvrtke.

Novi skup investitora ima povlašteni pristup Sand Hill Roadu, glavnoj ulici Silicijske Doline, koji je dom mnogih od najpoznatijih tvrtki venture kapitala. Dajući sve veće procijenjene vrijednosti startupovima i omogućujući im da ostanu privatni duži niz godina.

Kako piše Richard Waters iz FT-a, iz starog modela VC-a nastao je novi privatni financijski sustav, a nova i raznolikija skupina financijera ima prevlast nad onim što je postalo važan pokretač za budućnost poslovanja.

Investicijska tvrtka Tiger Global Management sa sjedištem u New Yorku, sa skromnim počecima napravili su mjesta za privatni tehnološki investicijski posao koji sada plijeni daleko više pozornosti, stvarajući najviše početnih ulaganja u drugom tromjesečju.

Tiger Global, koji pokušava prikupiti sredstva za fond od 10 milijardi dolara, nedavno su priopćili investitorima kako su nastojali ostati disciplinirani, prenoseći mogućnosti koje su smatrali dobrima u korist velikih izvršenja, navodi se u pismu koje je pregledao DD.

Samo će vrijeme pokazati objavljuju li Tiger Global i povezane tvrtke izvješća kako bi opravdali strategiju.

Drama oko spajanja dvaju posrednika u osiguranju

Aon i Willis Towers Watson sve su bliže odobrenju velikog spajanja od strane regulatora u Bruxellesu, ali proslave će vjerojatno biti prigušene dok se drugi događaji oblikuju u Europi.  

Samo je pitanje dana ili tjedna kada će protumonopolske vlasti EU dati zeleno svjetlo za sporazum vrijedan 30 milijardi dolara koji su dva posrednika u osiguranju postigla prošle godine.

Kako bi povećale svoje izglede za europsko odobrenje, tvrtke su se u svibnju dogovorile da će prodati imovinu u vrijednosti od 3,6 milijardi dolara konkurentskom Gallagheru.

Međutim, unatoč tome što su dužnosnici EU-a i pravni savjetnici rekli DD-u kako su spremni pustiti da se ovo spajanje nastavi, dogovor je naišao na probleme na drugom velikom tržištu, SAD-u. 

Čak ni ponuda brokera da raspolažu nekim od svojih američkih sredstava nije bila dovoljna da spriječi Ministarstvo pravosuđa da pokuša izbaciti dogovor iz kolosijeka. Podnijeli su tužbu prošlog mjeseca kako bi blokirali preuzimanje, rekavši da će potez smanjiti konkurenciju i vjerojatno dovesti do viših cijena, te manje inovacija, šteteći američkim tvrtkama i njihovim klijentima, zaposlenicima i umirovljenicima.

Spajanje, najavljeno u ožujku 2020., sada bi trebalo premašiti svoj već odgođeni cilj dovršetka u trećem tromjesečju ove godine.

U sudskoj raspravi ranije ovog tjedna, dva posrednika u osiguranju zalagala su se za rujanski početak protumonopolskih parnica, dok se vlada zalagala za siječanj kako bi joj dala više vremena za pripremu.

Prema transkriptu saslušanja, Aonov savjetnik izjavio je da se od njega traži da 'plati cijenu' za kašnjenje ministarstva pri podizanju tužbe. Predstavnik vlade kazao je kako je bilo potrebno određeno vrijeme da razmotri predložene pravne lijekove.

U konačnici složili su se oko početka 18. studenog, ali sudac je dodao da bi kazneni postupci u vezi s napadom na američki Kapitol 6. siječnja, mogli dodatno odgoditi njegovu dostupnost.

Willis bi morao po zakonskim podnescima, pristati na produljenje nakon rujna, te ima mogućnost uzeti naknadu za pauzu od milijardu dolara ako posao propadne.

Ostale su još neke opcije, kao što je predlaganje daljnjeg zbrinjavanja. Međutim, pobjeda na sudu možda nije jednostavna, a svaka odgoda donosi sve veću neizvjesnost.

Premještanje posla

Gina Haspel, bivša direktorica CIA-e, pridružila se Kingu & Spaldingu kao viša savjetnica u svom timu za nacionalnu sigurnost, sa sjedištem u Washingtonu.

Apoorva Mehta odstupit će s mjesta izvršne direktorice aplikacije za namirnice Instacart i postati izvršna predsjednica uprave. Zamijenit će ju izvršni direktor Facebooka Fidji Simo, koji se pridružio Instacartovom odboru u siječnju.

Hakluyt, londonska strateška savjetodavna tvrtka, imenovala je devet novih partnera.

RBC Capital Markets imenovao je Ayeshu Patel glavnom operativnom direktoricom za svoj europski odjel sa sjedištem u Londonu. U banci radi od 2009. godine.

Justin Overdorff pridružio se Lightspeed Venture Partners kao partner usmjeren na fintech ulaganja. Prethodno je bio izvršni direktor za razvoj poslovanja u Stripeu.

Šef tehnologije GitHub Jason Warner pridružio se venture kapital tvrtki Redpoint kao partner u četvrtom fondu, po Forbesu.

White &Case zaposlio je Lawsona Caisleya kao partnera u komercijalnim parnicama u Londonu. Pridružuje se iz Allen & Overy.

Teneo je zaposlio Patriciu Heiberger kao direktoricu u uredu tvrtke u Hong Kongu. Prethodno je bila regionalna urednica publikacija Mergermarket i Dealreporter.

15. travanj 2024 16:44