Svijet
StoryEditor

Problemi u kripto svijetu - SEC će tužiti Coinbase ako ponudi novi proizvod ‘Lend‘

12. Rujan 2021.
Komisija za vrijednosne papire i burze

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) upozorila je da će tužiti Coinbase, ako se kripto mjenjačnica odluči ponuditi novi proizvod pod nazivom Lend koji bi vlasnicima stablecoina osigurao prinos od 4 posto. Neočekivani potez predstavlja korak unatrag za Coinbase i mogao bi predstavljati probleme drugim tvrtkama koje nude kripto proizvode visokog prinosa.

Glavni pravni službenik Coinbasea, Paul Grewal, objavio je prijetnju SEC-a u blogu u utorak navečer. Grewal je u objavi opisao kako je tvrtka šest mjeseci razgovarala s SEC-om o Lend programu, ali da je agencija izdala upozorenje tek sada, te je zaprijetila da će tužiti Coinbase ako pokrene proizvod.

Coinbase je javno objavio svoje planove za pokretanje Lenda u lipnju. U to vrijeme, tvrtka je promovirala proizvod na način da će vlasnicima kriptovaluta zaraditi daleko veće kamate od onoga što se nudi u bankama.

Prijedlog novog proizvoda nije se činio kontroverznim u vrijeme kada ga je Coinbase objavio. Proizvod visokog prinosa kojeg su opisali primjenjivao se samo na USDC stablecoine, koji su ništa drugo nego dolari na blockchainu.

U odgovoru pravnu prijetnju SEC-a, izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong obrušio se na agenciju na Twitteru, žaleći se da je njegova tvrtka pokušala učiniti pravu stvar, ali da SEC nije bio transparentan u vezi svoje kripto politike, te se umjesto toga 'upuštao u taktiku zastrašivanja iza zatvorenih vrata'. 

Armstrong se također požalio da SEC nije uspio ravnomjerno provoditi svoju politiku, dopuštajući drugim tvrtkama koje nisu uopće tražile odobrenje agencije da posluju dugi niz mjeseci. Također je nagovijestio kako bi se Coinbase mogao odlučiti boriti protiv SEC-a na sudu, ali je to opisao kao 'posljednje sredstvo'.

Preston Byrne, poznati kripto odvjetnik, tweetao je kako svaki proizvod koji obećava prinos spada pod security, odnosno zakon o vrijednosnim papirima, strogim slovom zakona, te će stoga biti podložan propisima SEC-a. No, dodao je da su druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, osmislile druga pravna sredstva kako bi olakšale takve ponude i da bi SAD trebao učiniti isto. 

Dionice Coinbasea pale su za 11,63 posto nakon zatvaranja burze u utorak, a negativan trend nastavio se i jučer u pred tržišnoj trgovini.

U vrijeme pisanja ovog teksta, cijena dionice kreće se oko 258 dolara, što je pad od preko 3 posto u odnosu na prethodnu zaključnu cijenu.

23. travanj 2024 08:23