Svijet
StoryEditor

Probudilo se tržište žitarica, cijene snažno rastu

10. Srpanj 2020.

USDA je izdala novi izvještaj o posijanim površinama koji je probudio tržišta i potaknuo snažan rast cijena na Chicago Mercantile Exchangeu. Iako je protekli vikend u Americi  bio dugi vikend cijene žitarica su zadržale svoje pozicije te su i dalje ostale visoke.

Cijena kukuruza je porasla za 8 usd/mt, cijena sojinog zrna i sojine sačme 11 usd/mt, a jedino je pšenica uspjela izbjeći drastičan porast cijene. Zbog visokih cijena na tržištu američki farmeri brže bolje prodaju robe koje imaju kako bi ostvarili što veći profit dok istovremeno investicijski fondovi kupuje futurese svih dostupnih žitarica.

Istovremeno Kina stvara zalihe američkog sojinog zrna i to novog uroda dok Egipćani iskazuju interes za starim urodom. Iako su američke izvozne brojke dobre nisu dodatno uzburkale tržište.

U Peruu i dalje traje ribolovna sezona, za sada ukupan ulov iznosi 2 milijuna mt, a do ispunjenja kvote preostaje samo 400 000 mt. Neupitno je ispunjenje kvote, radi se samo o danima razlike. Trenutno je proizvedeno 485 000 mt ribljeg brašna i 66 000 mt ribljeg ulja. Prema raznim izvještajima za pretpostaviti je da je oko 100 000 mt ribljeg brašna još neprodano na što treba nadodati i novih 100 000 mt koje će biti proizvedeno po ispunjenju kvote. Cijene ribljeg brašna su pale za 200 usd/mt, no nije za očekivati da je ovaj pad održiv. Čim se Kina ponovno vrati na tržište, cijene će se početi korigirati prema gore.

Trenutno je situacija idealna! Ribolov se odvija prema planu, cijene su pale, a interes za ribljim brašnom je velik!

19. travanj 2024 10:40