Svijet
StoryEditor

Proizvodnja Audija usporena zbog čipova, a problem opskrbe mogao bi trajati i u 2022. godini

02. Studeni 2021.

Audi neće uspjeti povećati proizvodnju u bliskoj budućnosti jer ne uspijeva nabaviti potrebnu količinu čipova, a kriza u opskrbi protegnut će se i na 'dobar dio' 2022. godine, upozorio je izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila.

- Trenutno bismo željeli završiti gotovo šesteroznamenkasti broj automobila, a ne možemo i nećemo ih ni moći sve proizvesti - izjavio je predsjednik uprave njemačke tvrtke Markus Duesmann u izjavama objavljenim u utorak u dnevnom listu Augsburger Allgemeine.

Problemi će se po njegovim riječima protegnuti i na dobar dio 2022. godine.

- Nadamo se stabilizaciji proizvodnje i isporuke čipova u prvoj polovini 2022. godine - rekao je Duesmann, dodavši da će kriza stajati kompaniju 'rekordne godine'.

Najavio je izmjene u lancima opskrbe.

- Iz temelja ćemo izmijeniti naše nabavne lance kako bismo bili sigurni da možemo jamčiti milijarde čipova godišnje za našu kompaniju, ali nećemo sami početi proizvoditi čipove - napomenuo je Duesmann u razgovoru za regionalni njemački dnevnik.

U osvrtu na postupno napuštanje motora s unutarnjim izgaranjem, ustvrdio je da svijet treba odviknuti od naftne i benzinske 'droge'.

- Moramo proći kroz apstinencijsku krizu i prijeći na električne motore i na energiju iz obnovljivih izvora. Puno toga se mora dogoditi u sljedećih 30 do 40 godina kako bi svijet ostao prikladno mjesto za život - zaključio je Duesmann.

- Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo smanjili emisije ugljičnog dioksida, a to se može postići samo bez izvora fosilnih goriva poput ugljena ili nafte - rekao je čelnik njemačkog proizvođača automobila.

19. travanj 2024 07:03