Svijet
StoryEditor

Proizvodnja u Aziji pod pritiskom viših troškova i delta soja korone

02. Kolovoz 2021.

Proizvodne aktivnosti azijskih gospodarstava u srpnju su se snažno pale pod pritiskom rasta ulaznih troškova i novog vala širenja zaraze koronavirusa, što je zasjenilo solidnu globalnu potražnju i upozorilo na krhak oporavk u toj regiji.

Proizvodna aktivnost porasla je u izvoznim silama Japanu i Južnoj Koreji, iako su kompanijama naštetili prekidi lanaca opskrbe i nedostatak sirovina, povećavajući im troškove.

Kineska proizvodna aktivnost u srpnju je naglo pala, zbog smanjene potražnje prvi put u posljednjih više od godinu dana, pokazuju podatci jednog privatnog istraživanja koji su u velikoj mjeri usklađeni sa službenim podacima objavljenim u subotu i koji su pokazali usporavanje aktivnosti.

- Uska grla opskrbe i dalje su ograničavajući čimbenik. No indeks menadžera nabave (PMI) sugerira da se i potražnja hladi, zbog povećanih cijena, i opterećuje aktivnosti u industriji i graditeljstvu - rekao je Julian Evans-Pritchard iz Capital Economics.

Prema privatnim istraživanjima, u Indoneziji, Vijetnamu i Maleziji u srpnju su proizvodne aktivnosti pale zbog ponovnog širenja zaraze koronavirusa i strožih mjera zaključavanja.

Istraživanja u azijskim gospodarstvima također potvrđuju neravnomjeran tempo oporavka od pandemije, kao i u cijelom globalnom gospodarstvu, zbog čega je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio ovogodišnju procjenu rasta azijskih gospodarstva u razvoju.

- Rizik bi mogli predstavljati 'ožiljci' u rastu gospodarstava koji bi mogli ostati dulje vremena, čak i u slučaju da se aktivnosti oporave tijekom sljedećih mjeseci. Također, i hlađenje zamaha izvoza, što nije privremeni zastoj, daje naslutiti što bi mogli očekivati ​​u sljedećim tromjesečjima - rekao je Frederic Neumann iz HSBC-u i dodao da bi neizvjesnost u procjenama mogla potaknuti azijske središnje banke na održavanje blage monetarne politike.

Kineski indeks menadžera nabave Caixin/Markit pao je u srpnju na najnižu razinu u 15 mjeseci, na 50,3 boda, u odnosu na 51,3 u lipnju, ukazujući da je rast troškova zasjenio izglede tog svjetskog središta proizvodnje. 

Japanski PMI Jibun banke porastao je u srpnju na 53,0 bodova, s 52,4 boda u mjesecu ranije, iako su proizvođači bilježili rast ulaznih cijena troškova po najvećoj stopi od 2008. godine. Japan je suočen s velikim rastom broja novozaraženih delta sojem koronavirusa zbog čega je vlada proširila ograničenja zbog izvanrednog stanja na veća područja do 31. kolovoza, što je zasjenilo Olimpijske igre i smanjilo nadu za snažan oporavak rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

PMI u Južnoj Koreji u srpnju je iznosio 53,0 bodova, a razina iznad 50 bodova ukazuje na povećanje aktivnosti već deseti mjesec zaredom. No, podindeks ulaznih cijena porastao je na drugu najveću zabilježenu razinu i naznaka je velikog pritiska na kompanije zbog rasta troškova sirovina.

Iako su se još bori sa širenjem covida-19, ublažavanje ograničenja pomoglo je da se indijska proizvodna aktivnost oporavi u srpnju, zahvaljujući rastu potražnje u zemlji i inozemstvu.

Iako su se ranije smatrale pokretačem globalnog rasta, azijska gospodarstva u razvoju zaostaju za razvijenima u tempu oporavku od posljedica pandemije, jer kašnjenja u cijepljenju štete domaćoj potražnji i zemljama ovisnim o turizmu, zamjećuje agencija Reuters.

15. travanj 2024 08:23