Svijet
StoryEditor

Wyoming prvi odobrio pravni status DAO-u

06. Srpanj 2021.
Monetarni sustavfoto Shutterstock

Wyoming je postao prva američka država koja je odobrila pravni status decentraliziranoj autonomnoj organizaciji (DAO), američkom CryptoFed DAO-u, navodi se u priopćenju objavljenom u nedjelju. Organizacija, koja ima misiju uvođenja novog monetarnog sustava, sada postaje prvi pravno priznati DAO u SAD-u.

Događaj je uslijedilo nakon što su zastupnici Wyominga u ožujku izglasali zakon kojim se dopušta službena registracija DAO-a u državi. Zakonom se tim subjektima, koji su uređeni pametnim ugovorima i u kojima ne postoji hijerarhijska kontrolna struktura koja je prisutna u tradicionalnim trgovačkim društvima, omogućuju ista prava kao društvu s ograničenom odgovornošću. Zakon je stupio na snagu 1. srpnja 2021.

Zakon olakšava i pojeftinjuje osnivanje DAO-a i daje legitimitet mnogim projektima kriptovaluta, izjavio je još u ožujku Aaron Wright, profesor na Pravnom fakultetu Cardozo u New Yorku i osnivač DAO-a. Omogućuje DAO-ovima da osnuju društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) u skladu s određenim uvjetima s revolucionarnim konceptom u pravnom svijetu, u kojem se smatra da svakom organizacijom upravlja barem jedan pojedinac.

DAO zakon također učvršćuje Wyomingovu reputaciju most crypto-friendly američke države. Prošle godine, Wyoming je bio prva država u SAD-u koja je izdala državno pravo za kripto banke, te je već licencirala dvije: Kraken i Avanti.

- Wyoming je vodeća jurisdikcija za digitalnu imovinu u SAD-u, a sada je, s ovim DAO zakonom, nedvojbeno najviša blockchain jurisdikcija na svijetu - izjavila je Marian Orr, izvršna direktorica američkog CryptoFed DAO-a, u priopćenju za medije.

Orr, koja je ujedno i gradonačelnica grada Cheyennea, rekla je da će s vremenom njezina uloga izvršnog direktora postati zastarjela, jer će se odluke donositi na temelju glasova nositelja upravljačkih tokena DAO-a.

DAO navodi kako je njihova misija stvoriti novi monetarni sustav s besplatnim trgovanjem, putem izvornog algoritamskog stabilnog tokena, Ducata. Sa svojim pravnim statusom koji je sada osiguran, sada je moguće stvaranje prave digitalne valute s masovnim prihvaćanjem, rekla je Orr.

Ducat, i CryptoFedov upravljački token, Locke, bit će izdani u skladu s definicijama tokena u prijedlogu Safe Harbor Proposala 2.0, koju je iznijela povjerenica SEC-a Hester Pierce, prema američkom CryptoFed DAO-u.   

Prijedlogom se predlaže trogodišnje razdoblje odgode prije nego što programeri postanu podložni postojećim zakonima o vrijednosnim papirima. To bi omogućilo dodatno vrijeme da se projekt formira, razvije i postane 'dovoljno decentraliziran' na isti način na koji je bivši direktor SEC-a William Hinman opisao ethereum u obrazloženju da imovinu ne smatra vrijednosnim papirom.

Međutim, kako bi se postigla skalabilnost i sigurnost koju je tim zahtijevao, CryptoFed je izgrađen na EOS protokolu, umjesto na ethereumu, koji je najčešće povezan s DAO-ima.

- Kako bismo iskoristili financijski proizvod poslovne klase koristeći blockchain s visokom skalabilnošću, niskom latencijom i nultom transakcijskom naknadom, EOS je bio naš izbor - naveo je tim u svom članku, 'Zašto smo izgradili naše blockchain poslovanje na EOS-u umjesto na Ethereumu'.

Projekt temeljen na EOS-u, koji postaje prvi američki DAO mogao bi se pokazati kontroverznim. Prošle godine, EOS investitori podnijeli su kolektivnu tužbu, tvrdeći da je blockchain 'visoko centraliziran, te da nije bio superiorniji od ostalih blockchaina koji se već koriste.' Prošlog mjeseca, EOS programeri platili su 27 milijuna dolara kako bi podmirili svoja potraživanja. 

20. travanj 2024 14:24