Svijet
StoryEditor

Putin se hvali ruskim prednostima po pitanju rudarenje kriptovaluta

27. Siječanj 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je izjavio da Rusija ima određene konkurentske prednosti kada je riječ o rudarenju kriptovaluta kao što je bitcoin, prema transkriptu objavljenom na službenoj vladinoj web stranici.

To je izjavio dan nakon što je vladino Ministarstvo financija priopćilo kako bi bilo 'nužno dopustiti razvoj tih tehnologija', te da zabrana kriptovaluta nije nužna.

Prošlog tjedna ruska središnja banka pozvala je na zabranu rudarenja bitcoina i transakcija kriptovalutama.

- Što se tiče kriptovaluta, središnja banka ima svoj stav, to je povezano s činjenicom da je, prema mišljenju stručnjaka središnje banke, širenje ove vrste aktivnosti nosi određene rizike, a prije svega za stanovnike zemlje, s obzirom na visoku volatilnost i neke druge komponente ove teme - rekao je Putin u srijedu u video razgovoru s članovima vlade.

- Iako, naravno, ovdje imamo određene konkurentske prednosti, posebno u tzv. rudarenju. Mislim na višak električne energije i dobro obučenog osoblja dostupnog u zemlji - nadodao je Putin.

Ruski rudari bitcoina pružaju više od 10 posto računalne snage bitcoin mreži, ali vlasti zemlje u više su navrata govorile o ograničenjima u industriji. Kina, koja je u jednom trenutku bila domaćin većine svjetske rudarske aktivnosti bitcoina, nedavno je zabranila tu praksu, navodeći zabrinutost za okoliš. Kineska zabrana rudarenja bitcoina od tada je uzrokovala masovnu migraciju rudara u druge dijelove svijeta.

Putin je jučer dodao kako želi da ruska vlada i središnja banka razgovaraju o tom pitanju i postignu konsenzus.

Ruska vlada navodno promatra bitcoin kao način zaobilaženja američkih sankcija još od 2019. godine. Nije jasno je li vlada, zapravo, kupila bitcoin.

U međuvremenu, SAD je zaprijetio Rusiji oštrijim gospodarskim sankcijama ako napadne susjednu Ukrajinu. Moskva je rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice, a tenzije između zapada i Rusije sve su veće.

Čak se govorilo o izbacivanju Rusije iz SWIFT-a, sustava koji koristi više od 11.000 banaka u 200 zemalja za prekogranična plaćanja.

Može li bitcoin poslužiti Rusiji? Na odgovor možda nećemo dugo čekati.

20. travanj 2024 12:52