Svijet
StoryEditor

Realizacija futurističkog koncepta Weba 3 mogla bi ugroziti moć tehnoloških divova

13. Prosinac 2021.

Mogućnost da se istim profilom prijavimo na Facebook i Twitter, Google, web-mjesta za kupovinu i još mnogo toga – to je navodno budućnost interneta u kojoj će se Web 2 (internet koji koristimo sada) zamijeniti s, još uvijek futurističkim, Webom 3, navodi Business Insider.

U jeku inovacija i razmišljanja o evoluciji interneta, prije nekog vremena javila se ideja o Webu 3, konceptu kojeg je osmislio suosnivač ethereuma, Gavin Wood. A iako se još ne zna je li on takozvani vaporware (tehnologija koja se možda hoće, a možda neće pojaviti) ili buduća realnost, neki ga predstavljaju kao veliki odmak od monopolizacije podataka na internetu.

Ono što bi Web 3 trebao predstavljati je internet koji razumije potrebe i radnje korisnika te ih sistematizira na isti način kao što se to događa s kriptovalutama, putem blockchaina, umjesto putem poslužitelja velikih kompanije poput Amazon Web Servicesa. Tako bi Web 3 postao potpuno suprotno od Weba 2 u kojem tehnološki divovi drže većinsku kontrolu tržišta, a baš kao i za kriptovalute i metaverzum, mnogi smatraju da je Web 3 budućnost.

Web 3 i blockchain

Web 3 bi trebao imati jedan aspekt metaverzuma, a to je da korisnici mogu ići virtualno s platforme na platformu s jednim računom. I NFT-ovi, tj. jedinstveni tokeni koji predstavljaju vlasništvo nad virtualnim dobrom, bi se tim se putem mogli lakše kupiti i prodati s kriptovalutama. Osim toga, Web 3 se odnosi na ravnomjernu raspodjelu moći, oduzimajući kontrolu velim tehnološkim kompanijama (poput Mete i Amazona) te bi postojao na blockchainu kojeg gradi mreža računala u kojoj se nalaze podaci otvoreni za javnost, objašnjava Business Insider.  

Ideja je da, ako ste dio Weba 3 i na mreži sudjelujete s, na primjer, objavljivanjem fotografije koja živi na blockchainu, dobijete token koji će vam dati vlasnički udio i omogućiti da sudjelujete u odlukama povezanim s tom platformom. Tako bi primjerice mogli odluivati treba li se ukloniti određena objava koja sadrži dezinformacije ili ne.

Oduzimanje moći 

Takvo djelovanje bi bilo veliko odstupanje od načina na koji stvari sada funkcioniraju, gdje internetske platforme postavljaju i provode vlastita pravila. To je također razlog zašto bi Web 3 mogao biti rješenje protiv monopolističke poslovne prakse. Zato se predviđa da bi ova 'mreža sljedeće generacije' mogla oduzela moć velikim korporacijama jer one više ne bi bile jedine istaknute platforme koje bi se koristile.

Inače, neke tvrtke rizičnog kapitala i velike korporacije već ulažu vrijeme i novac u izgradnju ovog koncepta. Twitter radi na projektu nazvanom 'Bluesky' za izgradnju vlastite decentralizirane platforme društvenih medija, što bi bio korak prema Webu 3, a u studenom su iz kompanije najavili da će pokrenuti kripto tim koji će biti 'centar izvrsnosti za sve stvari blockchaina i Weba 3'. Osim toga, GameStop je u listopadu tražio voditelje Web 3 igara, Reddit se bavi Web 3 značajkama na svojoj platformi, a i poznata VC tvrtka iz Silicijske doline Andreessen Horowitz, koja radi na popularizaciji kriptovaluta, ulaže značajnu snagu u lobiranje na Capitol Hillu da prihvati Web 3.

15. travanj 2024 08:08