Svijet
StoryEditor

Regija srednje, sjeverne i zapadne Europe postala je najveće svjetsko tržište kriptovaluta

30. Rujan 2021.
Decentralized Finance

Regija srednje, sjeverne i zapadne Europe (CNWE) postala je najveće svjetsko tržište kriptovaluta zahvaljujući širenju decentraliziranih financija (DeFi), prema najnovijem izvješću od strane kripto analitičke tvrtke Chainalysis.

Prema izvješću, zemlje CNWE-a primile su kriptovalute u vrijednosti većoj od 1 bilijuna dolara u posljednjih 12 mjeseci, što ukupno iznosi 25 posto odgovarajuće globalne aktivnosti. 

- Nakon što je prošle godine zauzela drugo mjesto, nova pozicija CNWE-a na prvom mjestu rezultat je ogromnog rasta počevši od srpnja 2020., u kombinaciji s relativnim padom aktivnosti u Istočnoj Aziji - rekli su istraživači.

DeFi je opći pojam za mrežu decentraliziranih financijskih protokola bez skrbništva usmjerenih na kreditiranje, uzgoj prinosa, kripto izvedenice i druge proizvode. DeFi omogućuje redovitim korisnicima sudjelovanje u opsežnom financijskom sustavu bez potrebe za posrednicima trećih strana kao što su banke i druge financijske institucije.

Veći tradicionalni institucionalni igrači sve više pažnje posvećuju DeFi-u, a taj je trend bio najistaknutiji u kripto sektoru CNWE-a, navodi Chainlaysis.

- Obujam transakcija CNWE-a značajno je porastao u gotovo svim kriptovalutama i vrstama usluga, ali posebno na DeFi protokolima. Priljev institucionalnih ulaganja, signaliziran velikim transakcijama, potaknuo je najveći dio rasta, iako se povećala i maloprodajna aktivnost - istaknuli su istraživači.

Na primjer, kombinirana vrijednost velikih institucionalnih transakcija, tj. transferi vrijedni 10 milijuna dolara ili više, porasli su s 1,4 milijarde dolara u srpnju 2020. na 46,3 milijarde dolara u lipnju 2021., što čini više od 50 posto svih aktivnosti CNWE-a.

Podaci pokazuju da je u posljednjih 12 mjeseci većina velikih transfera institucionalne veličine otišla na DeFi platforme. S obzirom na to, nije iznenađujuće da je većina tih velikih institucionalnih transfera izvršena u ethereumu i wrapped ethereumu, ERC-20 tokenu ekvivalentnom vrijednosti za ethereum koji se obično koristi u DeFi protokolima.

- DeFi protokoli predstavljaju tri do četiri od pet najboljih usluga u većini mjeseci, a Uniswap, Instadapp i dYdX često se pojavljuju. Binance i Coinbase u međuvremenu ostaju najpopularnije centralizirane mjenjačnice - pojasnili su istraživači.

Što se tiče primljene vrijednosti, Ujedinjeno Kraljevstvo daleko vodi među ostalim zemljama CNWE-a. Tijekom protekle godine Ujedinjeno Kraljevstvo primilo je oko 170 milijardi dolara u kripto transakcijama, od čega je 49 posto bilo poslano putem DeFi-a.

Osim Velike Britanije, druge zemlje EU-a kao što su Francuska, Njemačka, Nizozemska i Švicarska zaokružuju prvih pet u tom pogledu, prema izvješću.

Ethereum i wrapped etherum postali su najpopularnije kriptovalute u gotovo svakoj zemlji CNWE- a, nadmašujući bitcoin u smislu volumena. U Velikoj Britaniji, na primjer, bitcoin čini 27 posto ukupne vrijednosti kripto transakcija, dok su ETH i WETH činili 40 posto.

- Sve u svemu, iako postoje male razlike između točne raščlambe aktivnosti pojedinih zemalja, jedno je jasno: CNWE je postao najveće svjetsko tržište kriptovaluta, a njegov rast tijekom prošle godine uvelike su potaknuli institucionalni investitori i drugi kitovi koji su se uselili u DeFi - zaključili su istraživači.

19. travanj 2024 03:09