Svijet
StoryEditor

Rekord: Inflacija u Njemačkoj najveća u posljednjih 29 godina

30. Studeni 2021.
inflacija njemačka

Inflacija u Njemačkoj porasla je na najvišu razinu od 1992. prešavši 5 posto. Točnije, u studenome je porasla za 6 posto u odnosu na godinu ranije, mjereno usklađenim indeksom potrošačkih cijena. Povećanje je premašilo očekivanja većine ekonomista dok Europska središnja banka (ECB) pokušava smiriti tjeskobu zbog rasta cijena objavivši da će mnogi jednokratni uzroci inflacije kao što su velike cijene energije i uska grla u opskrbnom lancu nestati sljedeće godine.

Isabel Schnabel, članica izvršnog odbora ECB-a, rekla je u televizijskom intervjuu njemačkom ZDF-u da će se "studeni pokazati kao vrhunac" inflacije u zemlji.

Rekla je da je njemačka inflacija u prosjeku iznosila 2 posto u posljednje dvije godine, nakon što je naglo pala početkom pandemije u 2020. godini,  prije naglog porasta 2021.

- Nema dokaza koji ukazuju na to da inflacija izmiče kontroli -  dodala je .

Podaci o inflaciji u eurozoni još nisu objavljeni  a očekuje se da će ovog mjeseca dostići 4,4 posto, što je najveći rast u 13 godina.

Nekoliko čimbenika ukazuje na to da će njemačka inflacija nestati sljedeće godine. Jedan od njih je da će oporavak cijena od prošlogodišnjeg privremenog smanjenja poreza na promet ispasti iz podataka o inflaciji do siječnja. Ograničenja koja su najavljena ovog mjeseca kako bi obuzdala rekordan porast slučajeva koronavirusa također bi mogla ohladiti potrošnju i cijene.

- Nema sumnje da će inflacija pasti sljedeće godine: jedina rasprava je koliko daleko i koliko brzo -  rekao je Andrew Kenningham, ekonomist u Capital Economics.

Glavni pokretači njemačke inflacije u studenom bile su cijene energenata, koje su porasle 22 posto u odnosu na godinu ranije. To je pomoglo povećanju ukupnih cijena robe za 5,2 posto. Cijene hrane porasle su za 4,5 posto, cijene usluga porasle su za 2,8 posto, a najamnine su porasle za 1,4 posto.

Njemačka nije sama u suočavanju s rastućom inflacijom. Španjolske potrošačke cijene porasle su ovog mjeseca za 5,6 posto, što je također najbrži tempo od 1992. Cijene u Belgiji su također porasle za 5,6 posto ovog mjeseca.

Cijene još brže rastu u SAD-u, gdje su u listopadu porasle 6,3 posto u odnosu na godinu dana prije, što je najveći skok u tri desetljeća.

Christine Lagarde, predsjednica ECB-a, rekla je prošlog tjedna da bi bilo "pogrešno" pooštriti monetarnu politiku kao odgovor na trenutni porast inflacije, predviđajući da će pritisci na cijene nestati kada vrijeme kada bi te mjere stupile na snagu 18 mjeseci kasnije.

- Prouzročili bismo nezaposlenost i visoke troškove prilagodbe i unatoč tome ne bismo se suprotstavili trenutnoj visokoj razini inflacije -  zaključila je Lagarde za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

24. travanj 2024 06:04