Svijet
StoryEditor

Rekordne cijene na svjetskim tržištima roba

24. Prosinac 2020.
tržište roba

Nakon korekcije cijene na neke razumnije razine, prošlog je tjedna cijena sojinog zrna i sačme drastično rasla te je dosegla  najviše razine u zadnjih šest godina. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Južnoj Americi cijena sojinog zrna je skočila 20 usd/mt dok je cijena sojine sačme porasla 22-28 usd/mt ovisno o mjesecu isporuke. Taman kad se tržište pokrenulo i cijena stabilizirala, a novi ugovori su se počeli sklapati cijena je opet otišla u nebo. Nažalost, ovakve promjene u cijeni nitko ne može predvidjeti niti na njih utjecati.

Osim vremenske prognoze na cijenu su također utjecala i zbivanja na južnom kontinentu. Kontinuirani štrajkovi lučkih inspektora i radnika koji rade na preradi zrna soje, te loše vremenske prognoze za Argentinu i Brazil rezultirale su enormno visokom cijenom na svjetskom tržištu.

Zbog potencijalnog kašnjenja žetve u Brazilu Kina je sve ugovore za veljaču 2021,.prebacila sa Brazila na SAD. Nitko ne očekuje povratak cijena na prethodne razine dok se očekivani rekordni urod brazilske soje ne požanje .

Istovremeno cijena kukuruza je porasla samo 5-6usd/mt i to zbog situacije sa sojinom sačmom u Južnoj Americi. Svi su na tržištu požurili opskrbiti se žitaricama koje imaju bilo kakve veze sa Južnom Amerikom. Iako stručnjaci ne vide probleme oko južnoameričkog kukuruza mnogi ističu problem Amerike sa proizvodnjom etanola zbog širenja COVID 19 i činjenice da ljudi sve manje putuju ili uopće ne putuju. Manja potražnja za benzinom rezultira manjom potrošnjom etanola i padom konzumacije kukuruza.

Pšenica je zabilježila korekciju od 3-4usd/mt tj. pad cijene na tržištu. Iako sredinom veljače Rusija uvodi carinu na izvoz pšenice u iznosu od 15% nije došlo do panike na tržištu od strane najvećih uvoznika.

U Peruu se i dalje dnevno ulovi 40 000- 48 000 mt ribe, a do sada je ispunjeno nešto više od pola kvote tj. 1,5 milijuna mt ribe.

Kinezi su zainteresirani za nove ugovore no njihovi bidovi su za sada nešto niži od traženih cijena, a obzirom na odvijanje situacije Kinezi će veće količine kupovati tek u ožujku ili travnju 2021. godine.

Prema MSI Ceres prva pošiljka ribljeg brašna ulovljenog u studenom kreće ovoga tjedna iako je teško naći slobodne kontejnere u ovo doba godine pred blagdane za koje Vam želim da provedete u zdravlju i veselju.

23. travanj 2024 20:45