Svijet
StoryEditor

Riblje brašno se svake godine sve više koristi dok proizvodnja ostaje ista

28. Studeni 2019.

Cijene na CME-u su se proteklog tjedna 'crvenile' posebice sojinog zrna čija je cijena pala za 9 usd/mt i sojine sačme za čak 10 usd/mt. Jedino je cijena pšenice porasla za 6 usd/mt.

Cijena kukuruza se nije bitno promijenila jer za to ne postoji niti bilo kakav razlog. Prema USDA izvještaju i procjeni prinosa kukuruza, prinos je dobar, čak i nešto iznad očekivanog. Prema zadnjim informacijama američki kukuruz se vozi više prema jugu i New Orleansu nego prema Pacifičkom sjeverozapadu što gura NOLA izvozne cijene prema dolje dok istovremeno PNW cijene rastu.

Sojino zrno i sojina sačma su korigirani zbog odličnih vijesti iz Južne Amerike iz koje se očekuju rekordni usjevi dok istovremeno iz SAD-a i Kine ne dolaze nikakve pozitivne vijesti o dogovoru.

Ovog tjedna američka delegacija putuje u Kinu stoga svi očekuju da će dogovor biti postignut i da će uključivati sojino zrno no sve ovisi o kompromisu koji može biti postignut samo s obje strane.

U narednom periodu cijene sojinog zrna i sojine sačme bi trebale ostati na sadašnjem nivou, a samo bi ih neke nove vijesti mogle natjerati na korekciju.

Cijene pšenice su vrlo blizu svom najnižem nivou. Roba s Crnog mora je faktor koji gura i pokreće cijene američke pšenice. Trenutno pomanjkanje isporuka i ugovora je dovoljan razlog za dodatan pad cijena.

U sjevernom Peruu proteklog je tjedna ulov iznosio 483 000 mt, a do ispunjenja kvote preostaje još 2,3 milijuna mt. Izvještaji govore o bidevima iz Kine koji su vrlo niski i za sada nije poznato hoće li biti prihvaćeni iako se radi o velikim količinama i najvećem potrošaču ribljeg brašna.

Prema MSI Ceresu vrlo je teško organizirati kontejnere i isporučiti robu iz Perua jer je nemoguće dogovoriti cijenu zbog očekivanja porasta vozarina za prosinac.

Novi porez na ribolov u Peruu je povećan s 0,25 posto na 0,43 posto FOB prosječne cijene ribljeg brašna tj. 5-6 usd/mt.

Zadnji USDA izvještaj pokazuje svjetsku proizvodnju ribljeg brašna u iznosu od 4,87 milijuna mt od čega je 3,21 milijun mt uvezen od strane najvećih svjetskih uvoznika - Azije. Ovi podaci su se minimalno promijenili zadnjih godina. Jedino što se mijenja krajem svake godine su zalihe ribljeg brašna koje su zadnjih pet godina manje od 300 000 mt. Riblje brašno se svake godine sve više koristi dok proizvodnja ostaje ista.

19. travanj 2024 02:37