Svijet
StoryEditor

Rivian Automotive postala najveća američka tvrtka po tržišnoj vrijednosti bez prihoda

14. Studeni 2021.

Američka tvrtka za proizvodnju automobilske tehnologije i električnih vozila s naglaskom na terenska vozila i kamionete, Rivian Automotive, postala je najveća američka tvrtka po tržišnoj vrijednosti bez prihoda, prenosi Bloomberg.

Tvrtka koju podržavaju i Amazon i Ford Motor, izbacila je tvrtku Lucid Group, također novu tvrtku za proizvodnju električnih vozila, s vrha liste velikih tvrtki bez prodaje.

Bloomberg objašnjava da su, u odnosu na početnu javnu ponudu od 78 dolara, u srijedu dionice Riviana skočile za 67 posto. To znači da im nedostaje oko 25 posto dobitka da u tržišnoj vrijednosti prestignu Volkswagen AG, jednog od najvećih svjetskih proizvođača automobila. U međuvremenu, Lucid je ove godine zabilježio porast cijene dionica za 339 posto. 

- To je jednostavno nevjerojatno jer tvrtka još nije ni zabilježila nikakav vidljiv prihod - rekao je Michael Hewson, glavni tržišni analitičar u CMC Marketsu, govoreći o procjeni vrijednosti Riviana.

Inače, električna vozila posebno privlače interes ulagača od sredine 2020. godine, kada su vlade, kreatori politika i korporacije najavili planove za ulaganje u industriju kao oblik borbe protiv klimatskih promjena. Nedavni izuzetno dobri rezultati Tesle i ulaganje u električna vozila tvrtke za iznajmljivanje automobila, Hertz, dodatno su povećali dionice tvrtki.

Tvrtka Rivian je u petak treći dan zaredom nadmašio svoju tržišnu vrijednost, iznad proizvođača Mercedes-Benza Daimlera AG, nakon što je u prethodna dva dana prošao iznad tržišnih procjena Forda i General Motorsa, navodi Bloomberg.

24. travanj 2024 12:24