Svijet
StoryEditor

Sanofi ulaže 400 milijuna eura godišnje u mRNA tehnologiju

29. Lipanj 2021.
Piše: Danica Gršković

Farmaceutska tvrtka Sanofi objavila je kako će godišnje ulagati 400 milijuna eura u mRNA tehnologiju kako bi se omogućilo da se ta tehnologija koristi i kod liječenja drugih zaraznih bolesti, van Covida-19, prenosi Bloomberg.

Francuski proizvođač lijekova objavio je da okuplja oko 400 stručnjaka iz Massachusettsa i Francuske kao dio mRNA 'centra izvrsnosti' koji će biti usmjeren na sve, od osnovnih istraživanja do proizvodnje mogućih novih cjepiva. 

Inače, ovo je dosta hrabra izjava jer se Sanofi borio s plasmanom cjepiva protiv Covida na tržište, dok su BioNTech SE i Moderna Inc. svojim cjepivima već procijepili stotine milijuna ljudi. Dva Sanofijeva cjepiva protiv Covida, od kojih jedno koristi mRNA tehnologiju još uvijek prolaze klinička testiranja.

Sanofi svoje cjepivo proizvodi u suradnji s američkom biotehnološkom tvrtkom Translate Bio Inc, a cilj im je, kako kažu, napraviti mRNA cjepiva koja će biti stabilnija na prosječnim temperaturama i koja će imati manje nuspojava od trenutno dostupnih cjepiva na tržištu.

Sanofi očekuje najmanje šest kandidata za mRNA cjepivo u kliničkim ispitivanjima do 2025. godine, a napore financira preraspodjelom postojećeg novca za razvoj i istraživanje.

Također, kompanije Sanofi i GlaxoSmithKline priopćile su da će nastaviti s testiranjem zajedničkog cjepiva protiv COVID-19 nakon što su klinička ispitivanja pokazala nedovoljan imuni odgovor kod starijih pacijenata.

18. travanj 2024 02:33