Svijet
StoryEditor

Sazrijevanje NFT tržišta - Digitalna kolekcija Art Blocks doživljava značajan uspjeh

02. Rujan 2021.

Velik dio pozornosti oko najnovijeg procvata NFT tržišta usredotočen je na kolekcije avatara kao što su CryptoPunks i Bored Ape Yacht Club, koje su posljednjih tjedana zajedno bile zaslužne za stotine milijuna dolara volumena transakcija.

Ali postoji još jedna rastuća NFT kolekcija s vrlo različitom vrstom privlačnosti: Art Blocks

To nije potpuno novi projekt, ali njegov utjecaj na NFT tržištu u zadnjih nekoliko tjedana se ubrzao. Art Blocks je u kolovozu iznjedrio volumen trgovanja u vrijednosti od 403 milijuna dolara, po CryptoSlamu, što je više od 80 posto ukupnog iznosa od pokretanja u studenom 2020.

Ranije ovog tjedna, jedan Art Blocks NFT prodan je za 3,3 milijuna dolara, što je novi rekord za kolekciju. To je jedan od 16 pojedinačnih komada u ogromnoj kolekciji koji su do sad prodani za milijun dolara ili više.

NFT je vlasničko djelo ovjereno blockchainom za jedinstvene digitalne predmete, bilo da se radi o slici, videozapisu ili nečem sasvim drugom. Art Blocks je generativna umjetnička zbirka koja obuhvaća širok raspon različitih umjetnika. Neki su obične slike ili interaktivne 3D kompozicije, ali sve ih ujedinjuje slična priča o podrijetlu. Svaku konačnu, jedinstvenu sliku generira ethereum blockchain.

Umjetnik stvara algoritam ili skriptu i implementira je na ethereum, eksperimentirajući sa kompozicijskim elementima kako bi razvio jedinstveni stil projekta prije zaključavanja koda. Tijekom procesa izrade, konačna slika generira se iz skripte putem hash stringa ili 'sjemena' koje pruža token. Svaka dobivena slika je različita i stvorena na licu mjesta, neviđena od strane kupca, ali postoje dosljedni elementi i ponavljajući motivi koji ih sve spajaju u kohezivni projekt.

To je spoj tradicionalne umjetničke estetike i blockchain podataka koji daje nešto što je neosporno i kripto-izvorno. Izgled i dojam svakog dropa uvelike varira u različitim projektima Art Blocksa, ali neki su proslavljeni i hvaljeni kao likovna umjetnost, te se prodaju po sličnim visokim cijenama, u skladu s tim.

Blokovi zarađuju

Linija Fidenza Tylera Hobbsa, koja se proteže na 999 zasebnih NFT komada, ubrzo je postala jedna od zvijezda kolekcije, što čini četiri od pet najvećih sekundarne tržišne prodaje do sada. Fidenza NFT s najnižom cijenom koji je trenutno dostupan na sekundarnom tržištu OpenSea, naveden je na vrijednosti većoj od 550.000 dolara.

- Fidenza je daleko moj najsvestraniji algoritam do sada. Iako program ostaje usredotočen na strukturirane krivulje i blokove, sorte razmjera, organizacije, teksture i korištenja boja koje mogu stvoriti širok spektar generativnih mogućnosti. - napisao je Hobbs na službenoj stranici projekta Art Block.

Projekt Fidenza prodavao se u lipnju po cijeni od 0,17 ethera, svaki oko 400 dolara u to vrijeme, te je rasprodan u 28 minuta. Komadima se od tada ubrzo povećavala vrijednost. Evo dobrog primjera s tržišta OpenSea: Fidenza #284 prodana je za 7,5 ethera (23.400 dolara) 13. srpnja, te je ponovno prodana 19. srpnja za gotovo 18 ethera (56.200 dolara), a zatim ponovno prodana 24. srpnja za 20 ethera (oko 62.500 dolara). Sada se prodaje za 215 ethera (672.500 dolara).

Hoće li se prodati za toliko, ostaje za vidjeti, ali nedavno se dogodio presedan za vrhunsku prodaju Fidenze. Uz prodaju od 3,3 milijuna dolara prošli ponedjeljak, još jedna Fidenza prodana je jučer za 777 ethera (2,4 milijuna dolara) od Kevina Rosea, partnera u VC  tvrtki True Ventures i suosnivača agregatora vijesti Digg. Rose je jedan od najistaknutijih vlasnika i obožavatelja Fidenze, a o kolekciji je razgovarao i intervjuirao Hobbsa u svom podcastu Modern Finance. 

Fidenza nije jedina kolekcija Art Blocksa koja je premašila milijun dolara s jednom NFT prodajom. Projekt Ringers Dmitrija Černiaka zabilježio je šest prodaja odmah iznad te oznake. Arhetipski projekt Kjetila Golida skupio je i par prodaja od sedam znamenki, a originalni drop Chromie Squigglea, osnivača i izvršnog direktora Art Blocksa Ericka Calderona odgovoran je za drugu najveću pojedinačnu prodaju Art Blocksa u vrijednosti od gotovo 2,44 milijuna dolara

- To je nevjerojatno potvrđivanje, uzbudljivo, ali i zastrašujuće - izjavio je Calderon ovog tjedna o nedavnom usponu Art Blocksa, nakon rekordnog volumena trgovanja u ponedjeljak u vrijednosti od 69,4 milijuna dolara.

Strelovit rast

S obzirom na stopu rasta Art Blocksa, razumljivo je zašto bi Calderon opisao nedavni val kao "neodoljiv". To je puno novca u kombinaciji s puno iznenadne potražnje. Volumen trgovanja od 429 milijuna dolara u posljednjem 30-dnevnom rasponu čini veliku većinu onoga što je Art Blocks do sad generirao i ne zaostaje daleko od 497 milijuna dolara vezanih za CryptoPunks u istom rasponu. (Oba  zaostaju za rastućom ethereum kripto igrom Axie Infinity, koja ima 852 milijuna dolara prodaje NFT-a u posljednjih 30 dana.)

Važno je napomenuti da postoji mnogo kolekcija Art Block NFT-ova. Trenutno postoji 140 zbirki pod nazivom Art Blocks Curated, koje odabire odbor za kuriranje projekta, ali ima ih još. Art Blocks Playground je transparent pod kojim postojeći „kurirani" umjetnici mogu objaviti dodatne projekte s manje strogim nadzorom, dok je Factory Art Blocks još jedan transparent s opuštenijim zahtjevima za umjetnike koji sudjeluju.

Sve u svemu, postoji oko 99.000 NFT-ova koji nose naziv Art Blocks, iako transparenti Playground i Factory obično ne ostvaruju velike prodaje na sekundarnom tržištu. Na primjer, najjeftiniji dostupni Art Blocks Curated NFT na OpenSea prodaje se za 1.9 ethera (5.900 dolara), dok je najpovoljniji Factory NFT 0.1 ethera (310 dolara).

Zajednica Art Blocks ima svoj udio entuzijasta i kolekcionara. Rose je jedan od onih zapaženih obožavatelja koji je u više navrata dijelio projekt sa svojom legijom sljedbenika i slušatelja, a čini se da i drugi cijene Art Blocks ili generativna umjetnička djela. Ali usred nedavnog porasta ukupne aktivnosti na tržištu NFT-ova, trenutno postoji i sloj spekulativne pomame oko Art Blocksa.

Do nedavno, mnogi Art Blocks dropovi imali su relativno niske naknade za stvaranje, što je rezultiralo s mnogo brzo preprodanih NFT-ova. Na primjer, Fidenza NFT koji je prodan za 1.000 ethera (3,3  milijuna dolara) prošli tjedan prethodno je prodan za 0,58 ethera (1.400 dolara) istog dana kada je kreiran. Netko ga je relativno jeftino stvorio, a zatim brzo zaradio prodajom, te ga je onda taj kupac preprodao za 1.724 puta više ethera dva mjeseca kasnije. S obzirom na potražnju i brzu stopu usvajanja, Art Blocks dropovi sve više privlače špekulante.

Pomama oko novih Art Blocksa uzrokovala je glavobolje i za svoj tim i za kolekcionare, povećavajući cijene transakcija na ethereumu, jer se potencijalni kupci očajnički trude osigurati jedan od generativnih komada.

- Iako volimo vidjeti kako platforma raste, svjesni smo da su vremena oko dropova bila izvor zagušenja i frustracija za kolekcionare na razini cijele mreže - napisao je tim Art Blocksa u objavi na blogu 28. srpnja.

Nedavno je Art Blocks eksperimentirao s drugim prodajnim pristupima, uključujući nizozemski format aukcije, koji počinje s višom cijenom, a zatim se postupno smanjuje do rasprodaje. Ali to ne usporava potražnju. Ekscentrics 2: Orbits, projekt umjetnika Radixa koji je nedavno pokrenut, prodao je svih 500 komada u četiri minute po 5 ethera (oko 16.000 dolara) svaki, odmah generirajući 8 milijuna dolara primarne prodaje. Mnogi od tih komada sada se prodaju na OpenSea, a neki su već prodani i zatim ponovno uvršteni od strane kupca po višoj cijeni.

Nizozemska aukcija je opcija koja stvara veći profit za umjetnika, ali je nedostatna za mnoge kupce.

- Tako funkcioniraju tržišta. Nažalost, ne možemo sve prikupiti - otvoreno je napisao tim u objavi na blogu.

Sve više, to je slučaj s Art Blocks NFT-ovima, posebno kako se sve više i više povećava prodaja i pomaže u poticanju potražnje na sekundarnom tržištu. Međutim, širok raspon projekata i bannera znači da neki NFT-ovi Art Blocksa nisu ni blizu skupi kao ti primjeri. 

Kao i u tradicionalnom umjetničkom svijetu, špekulacije dolaze i odlaze. Art Blocks nije jedini ne-avatar generativni NFT umjetnički projekt. Mnogi umjetnici profitirali su od negenerativne prodaje NFT umjetničkih djela putem tržišnih platformi kao što su SuperRare i Nifty Gateway.

Unatoč tome, značajan uspjeh Art Blocksa sugerira kontinuirano sazrijevanje NFT tržišta, s raznolikim nizom vrlo uspješnih projekata koji dosežu potencijalno jedinstvenu publiku.

25. travanj 2024 15:52