Svijet
StoryEditor

SEC je dopustio ETF drugačiji od onog kakvog je većina željela

18. Listopad 2021.
ETF, kriptovaluta

Nakon brojnih podnesenih zahtjeva u više od osam godina, SEC je dao zeleno svjetlo i odobrio prvi Bitcoin futures ETF, koji će investitorima pružiti izloženost kriptovaluti putem glavnih tržišta kapitala, a očekuje se da će pokrenuti daljnji pozitivni momentum dok se novi novac slijeva u bitcoin.

No postoje neke implikacije.

SEC je dopustio ETF, ali ne onaj vezan za cijenu bitcoina, kakav je većina željela. Umjesto toga, agencija je dopustila bitcoin futures ETF, što znači da novi fond, koji će pokrenuti tvrtka ProShares, neće izdati dionice koje podupiru bitcoin, već dionice koje su vezane za ugovore o kupnji bitcoina u budućnosti.

Kada kupujete redoviti ETF, vrijednost dionica u potpunosti se temelji na cijeni temeljne imovine, bilo da se radi o bitcoinu, zlatu, nafti ili košarici dionica S&P-a. Kada kupujete futures ETF, u igri su i drugi čimbenici koji dovode do odstupanja cijene dionica od imovine. Kako objašnjava Matthew Hougan, CIO kripto investicijske tvrtke Bitwise, pametni trgovci budućnosnicama (ročnicama) predviđaju cjenovne hirove.

Očiti pobjednici novog bitcoin futures ETF-a bit će profesionalni trgovci i njihovi bogati klijenti, koji su upoznati s konceptima kao što je 'contango' (situacija u kojoj je ročna cijena robe viša od očekivane spot cijene u dospijeću). Doista, očekuje se da će dionice novog ProShares ETF-a u početku trgovati premijom na stvarnu cijenu Bitcoina kao rezultat sofisticiranih investitora koji planiraju arbitrirati buduća cjenovna kretanja.

U očitoj kategoriji pobjednika je i ProShares, koji će imati čast pokrenuti prvi kripto ETF. Iako se očekuje da će konkurentski proizvodi dobiti isto zeleno svjetlo od SEC-a već ovog tjedna, Hougan koji ima iskustvo vođenja ETF-a, kaže da je važno biti prvi, jer će likvidnost pritjecati do prvog pokretača.

Što se tiče gubitnika, možemo uključiti male ulagače koji su se nadali da će kupiti 'dosadni' ETF u stilu Vanguarda, onaj koji bi im omogućio kupnju Bitcoina baš kao dionice. Ono što su umjesto toga dobili je egzotična investicijska opcija koju možda ne razumiju, ona koja će ih koštati više naknada. Ironično, razlog tome je što predsjednik SEC-a Gary Gensler vjeruje da pravilo koje obuhvaća futurse (i uzajamne fondove) bolje štiti male ulagače. Mali ulagači koji žele kupiti Bitcoin i dalje ga mogu kupiti izravno od Coinbasea, Robinhooda, Krakena ili bilo koje druge kripto mjenjačnica.

Ostali gubitnici odluke SEC-a su dionici poput Grayscalea i Geminia. Ove tvrtke su među najstarijima u kripto industriji i već godinama traže od SEC-a da odobri njihove ETF zahtjeve, samo da bi Gensler ovog ljeta odlučio da je futures ETF pravi put. To dolazi kao poseban udarac Grayscaleu jer temeljni proizvod tvrtke, dionice povjerenja koje podupiru Bitcoin koji trguje na OTC tržištu, izgleda sve skuplje iza aspekta investitora. Tvrtka je odavno spremna pretvoriti svoj proizvod u standardni ETF, ali sada mora požuriti i čekati.

Ipak, u široj slici, može se slobodno reći da svatko u kripto industriji pobjeđuje iz odluke SEC-a. Cijena Bitcoina vratila se blizu svoje sve vremenske visine, a SEC je nedvojbeno potvrdio ono što su ljubitelji kriptovaluta znali cijelo vrijeme: Bitcoin je stvaran i tu je da ostane. Postaje prvoligaška imovina koja zaslužuje biti priznata od strane financijskog establišmenta i regulatora. SEC će vjerojatnije prije ili kasnije odobriti 'čisti' (spot) Bitcoin ETF. Tada je samo pitanje vremena kada ćemo vidjeti ETF za Ethereum.

Hougan iz Bitwisea kaže da će bitcoin ETF-ovi vjerojatno slijediti sličan put kao i prvi zlatni ETF. Taj ETF imao je samo manji učinak na cijenu zlata kada je pokrenut 2004. godine, ali tijekom sljedećeg  desetljeća pomogao je  plemeniti metal dovesti do velike tržišne kapitalizacije.

- Tržište precjenjuje kratkoročni utjecaj ETF-ova i podcjenjuje dugoročni - rekao je Hougan.

24. travanj 2024 23:43