Svijet
StoryEditor

SEC odbio zahtjev Fidelityja za spot bitcoin ETF

28. Siječanj 2022.

Sedam dana nakon odbijanja spot bitcoin ETF zahtjeva First Trusta i SkyBridge Capitala, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odbila je još jedan zahtjev za spot bitcoin ETF koji je investicijski div Fidelity Investments podnio još u ožujku prošle godine.

Zahtjev, koji je podnio upravitelj imovine vrijedne 4,9 bilijuna dolara, imao je za cilj predložiti određenu promjenu pravila.

Nakon početnog podnošenja prijave, Fidelity je prethodno izjavio da bi promjena pravila bila u korist ulagača jer bi se ulagateljima omogućila mogućnost pristupanja fondu putem tradicionalnog brokerskog računa bez ikakvih potencijalnih prepreka ulasku ili rizicima povezanim s izravnom kupnjom i skladištenjem bitcoina. 

Međutim, prema nedavno objavljenom podnesku od četvrtka, SEC je izričito odbacio predloženu promjenu pravila burze BZX-a za listanje i trgovanje dionicama Wise Origin Bitcoin Trusta, izražavajući svoju zabrinutost zbog prijevara, manipulacija i zaštite investitora, što ne iznenađuje.

Došavši do svoje odluke, SEC je primijenio isti standard korišten u svojim prethodnim odlukama o prijedlozima koji se odnose na robne fondove temeljene na bitcoinu.

- Ovaj nalog ne odobrava predloženu promjenu pravila. Komisija zaključuje da BZX nije ispunio svoje opterećenje u skladu sa Zakonom o razmjeni i Pravilima prakse Komisije kako bi dokazao da je njegov prijedlog u skladu s zahtjevima Iz Članka 6. točke (b)(5) Zakona o razmjeni, a posebno zahtjeva da se pravila nacionalne burze vrijednosnih papira 'manipulativnih djela i praksi' i 'zaštite investitora i javnog interesa' - priopćili su iz SEC-a.

Govoreći o sporazumima o nadzoru i dijeljenju, SEC se osvrnuo na svoje obveze osiguravanja da burza ispuni svoje obveze iz Zakona o razmjeni.

- ...burza na kojoj se trguje proizvodima na temelju bitcoina ('ETP-ovi') može ispuniti svoje obveze u skladu sa Zakonom o razmjeni odjeljak 6(b)(5) dokazivanjem da burza ima sveobuhvatnu sporazum o nadzoru i dijeljenju s reguliranim tržištem značajne veličine koji se odnosi na temeljnu ili referentnu imovinu bitcoina - naveli su iz SEC-a.

Sporazumi o nadzoru i dijeljenju pružaju informacije o identitetu kupaca, aktivnosti trgovanja na tržištu i aktivnostima poravnanja koje burzi omogućuju dobivanje potrebnih informacija za otkrivanje, istraživanje prijevara i manipulacija tržištem kao i druge oblike kršenja koja mogu pokrenuti savezne zakone o vrijednosnim papirima.

Iako ovakav ishod nije potpuno iznenađenje za mnoge, čini se da pokazuje da SEC slijedi presedan u odbijanju sličnih prijedloga, prethodno odbijajući zahtjeve Valkyrie, Kryptoina, VanEcka i WisdomTreea.

BlackRock, najveća svjetska tvrtka za upravljanje imovinom, podnijela je 21. siječnja svoj ETF zahtjev usmjeren na blockchain, koji bi ulagao u tvrtke uključene u „razvoj, inovacije i korištenje blockchaina i kripto tehnologija, kako piše u zahtjevu.

SEC je od studenog do danas odbio šest zahtjeva, a još ih devet čeka odluku, pokazuju podaci Bloomberga.

04. svibanj 2024 23:28