Svijet
StoryEditor

Sedam središnjih banaka detaljno opisalo kako treba biti dizajnirana digitalna valuta

16. Listopad 2020.
​Skupina od sedam središnjih banaka i Banka za međunarodne nagodbe (engl. Bank for International Settlements - BIS) objavile su sveobuhvatno izvješće o digitalnoj valuti u kojem su detaljno opisale kako ona treba biti dizajnirana.

Piše: FIMA Plus

U izvješću objavljenom prošli petak iznesena su 'temeljna načela i temeljne značajke' digitalnih valuta središnjih banaka (engl. central bank digital currencies  - CBDC). Izvješće je sastavilo sedam središnjih banaka - Banka Kanade, Engleska banka, Japanska banka, Europska središnja banka, Federalne rezerve, Sveriges Riksbank i Švicarska nacionalna banka - i BIS.

Nijedna od središnjih banaka nije donijela odluku hoće li izdati svoju digitalnu valutu, ali su istaknule zajednička načela i ključne značajke koje bi digitalne valute središnjih banaka trebale sadržavati 'kako bi doprinijele ciljevima javne politike središnje banke'.

Upotreba gotovine u plaćanjima je u padu, a digitalna plaćanja iznimno su porasla, navodi se u izvješću. Stoga središnje banke i BIS vjeruju da bi CBDC mogao biti 'važan instrument' za središnje banke da nastave pružati sigurna sredstva plaćanja u skladu sa sve većom digitalizacijom.

U izvješću su istaknuta tri načela kojih se treba držati prilikom izdavanja CBDC-a:

1. središnja banka ne bi smjela ugroziti monetarnu ili financijsku stabilnost izdavanjem CBDC-a

2. CBDC bi trebao biti dopuna i dodatan oblik plaćanja, uz već postojeće oblike novca

3. CBDC bi trebao promicati inovacije i učinkovitost

Što se tiče osnovnih značajki CBDC-a, one uključuju jednostavnost upotrebe, nisku cijenu, konvertibilnost i stalnu dostupnost.

Izvor: www.theblockcrypto.com

- Ovo je izvješće pravi korak za ovu skupinu središnjih banaka u dogovaranju zajedničkih načela i utvrđivanju ključnih značajki za koje vjerujemo da su važne za kreiranje CBDC sustava - rekao je Jon Cunliffe, predsjednik odbora za plaćanja u BIS-u i zamjenik guvernera Engleske banke.

- Ova skupina središnjih banaka izgradila je snažan međunarodni konsenzus koji će pomoći da se osvijetli put dok istražujemo i dizajniramo CBDC-ove - dodao je Cunliffe.

19. travanj 2024 09:20