Svijet
StoryEditor

Seul uskoro postaje prvi grad koji živi u metaverzumu

15. Prosinac 2021.
Seoul, Južna Korea

Čelnici Seula, glavnog grad Južne Koreje najavili su da će njihov grad postati prvi grad koji će ući u metaverzum. Metaverzum bi se najlakše mogao opisati kao zajednički 3D virtualni svijet u kojem se sve aktivnosti provode uz pomoć tehnologija proširene i virtualne stvarnosti.

'Metaverse Seoul'  je zamišljen kao novi virtualni ekosustav u kojem će građani Seula moći obavljati svoje gospodarske, kulturne, turističke, obrazovne i građanske usluge. To znači da će se stanovnici pomoću svojih virtualnih avatara moći sastajati s gradskim službenicima kako bi rješavali tekuća pitanja koja trenutno rješavaju posjećujući općinske urede. Sve što će biti potrebno je da stave svoj VR set i sastanu se s dužnosnikom koji im je potreban ili da prisustvuju masovnim događajima poput festivala, koncerata i slično. Malo kontradiktorno, masovni događaj na kojem nema nikoga, ali dobro. Vrli novi svijet – metaverzum, jupi!

Za razvoj ovog projekta  metropolitanska vlada Seula (SMG) je izdvojila oko 2,8 milijardi eura a sam projekt će se odraditi u tri faze.

Plan je da se za početak u metaverzumu napravi virtualni gradonačelnikov ured nakon kojega bi se 2023. godine otvorio i takozvani ' Metaverse 120 Center',  virtualni centar za javne usluge u kojem će avatari javni službenici pružati konzultacije. Tradicionalno, takve se usluge obavljaju putem centra za državnu službu u gradskoj vijećnici Seula.

U isto vrijeme bit će postavljena i 'Virtualna turistička zona' koja će sadržavati glavne turističke atrakcije  glavnog grada, poput poznatih trgova, palača i tržnica. Virtualna turistička zona također će rekreirati i neke  povijesne znamenitosti. 

24. travanj 2024 18:44