Svijet
StoryEditor

Sotheby‘s na aukciji prodao dijamant za rekordnih 12 milijuna dolara u kriptovaluti

13. Srpanj 2021.

Aukcijska kuća Sotheby's prodala je rijedak dijamant u obliku kruške za 12 milijuna dolara u kriptovaluti. To ga čini najskupljim draguljem ikad prodanim na aukciji za kriptovalutu.

Za anonimnog kupca iz Hong Konga, 101,38-karatni dijamant, koji je bio drugi dijamant u obliku kruške koji se ikada pojavio na aukciji, bio je prava nagodba. Sotheby's je procijenio da će se dijamant, nazvan "Ključ 10138", prodati za cijenu do 15 milijuna dolara.

Aukcijska kuća prihvatila je ponude za dijamant, koji je urezala gem kompanija Diacore, u fiatu, bitcoinu ili etheru. Nije objavljeno koja je kriptovaluta korištena za kupnju dragulja. 

U listopadu je Sotheby's na aukciji prodao ovalni dijamant od 102,39 karata po onome što su stručnjaci za dijamante nazvali jeftinom cijenom od 15 milijuna dolara.

Sotheby's je počeo prihvaćati kriptovalute kada je u ožujku ušao na NFT tržište kroz partnerstvo s tržištem kripto umjetnosti u vlasništvu Winklevoss blizanaca, Nifty Gatewayem. 16. travnja prodano je umjetničko djelo turskog 3D umjetnika Murata Paka za 17 milijuna dolara.

Prošlog mjeseca aukcijska kuća prodala je CryptoPunk NFT za 11,8 milijuna dolara najvećem dioničaru DraftKingsa, Shalomu Meckenzieju. Također prošlog mjeseca, Sotheby's je na aukciji prodao 30 godina star izvorni kod izumitelja World Wide Weba, Tima Berners-Leeja, kao NFT za 5,4 milijuna dolara.

Kasnije je utvrđeno da NFT Berners-Leeja sadrži pogrešku, za koju je jedan potencijalni kupac sugerirao da bi mogla povećati njegovu vrijednost. Međutim, Sotheby's je samouvjereno proglasio ovaj dijamant "besprijekornim".

20. travanj 2024 13:32