Svijet
StoryEditor

Središnja engleska banka istražuje prednosti digitalne valute

22. Siječanj 2020.
Najmanje 18 središnjih banaka trenutno razvija digitalne valute, prema istraživanju The Blocka. U istraživanje nisu uključene središnje banke koje su priopćile kako razmišljaju o izdavanju digitalnih valuta ili istraživanju.

Piše: FIMA Plus

Središnja engleska banka (Bank of England - BoE) službeno je objavila da će istražiti mogućnosti uporabe digitalne valute središnje banke (engl. central bank digital currencies - CBDC).

Engleska banka kreirala je skupinu s još pet središnjih banaka - Kanadskom bankom, Japanskom bankom, Europskom središnjom bankom, Sveriges Riksbank (Švedska) i Švicarskom nacionalnom bankom - kako bi istražili CBDC, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak.

Grupu će nadgledati Banka za međunarodne nagodbe (Bank for International Settlements - BIS), kojom će predsjedati Benoit Coeure, voditelj centra za inovacije BIS-a, i Jon Cunliffe, zamjenik guvernera Engleske banke.

BIS je osnovao centar za inovacije prošlog lipnja kako bi potaknuo međunarodnu suradnju vezanu uz inovativnu financijsku tehnologiju u središnjoj bankarskoj zajednici. Švicarska narodna banka kasnije je potpisala operativni sporazum s BIS-om o otvaranju švicarske podružnice za istraživanje digitalne valute koja se temelji na blockchainu.

Grupa od šest središnjih banaka i BIS će 'procijeniti slučajeve uporabe CBDC-a; ekonomski, funkcionalni i tehnički izbor dizajna, uključujući prekograničnu interoperabilnost; i razmjenu znanja o tehnologijama u nastajanju', objavljeno je u utorak.

Grupa će također surađivati s relevantnim institucijama, posebno s Odborom za financijsku stabilnost i Odborom za plaćanja i tržišnu infrastrukturu (CPMI), izjavili su iz Engleske banke.

Sveriges Riksbank i Europska središnja banka već razvijaju svoje državne digitalne valute, dok su Kanadska i Švicarska nacionalna banka također neko vrijeme istraživale digitalne valute.

Iz Europske središnje banke i Japanske banke također su optimistični po pitanju CBDC-a. Naime, oni smatraju da bi digitalna valuta koju podržava središnja banka mogla u jednom trenutku zamijeniti američki dolar kao globalnu valutu ili pak da bi ona mogla građanima pružiti sredstva za razmjenu u slučaju da 'fizička novčana sredstva na kraju propadnu'.

Najmanje 18 središnjih banaka trenutno razvija digitalne valute, prema istraživanju The Blocka. U istraživanje nisu uključene središnje banke koje su priopćile kako razmišljaju o izdavanju digitalnih valuta ili istraživanju.

Ipak, Kineska središnja banka prednjači u izdavanju CBDC. Nedavno su iz banke rekli kako su dovršili dizajn svoje digitalne valute. Kineska središnja banka istražuje i razvija svoju digitalnu valutu od 2014. Očekivani digitalni juan najprije će se distribuirati trgovačkim bankama, a zatim korisnici i tvrtke mogu registrirati digitalne novčanike kod tih banaka, nedavno su izvijestili iz Kineske središnje banke.

25. travanj 2024 09:45