Svijet
StoryEditor

Srušen rekord: Tržišna vrijednost kriptovaluta probila tri bilijuna dolara

09. Studeni 2021.
BTC To the Moon

Bitcoin je danas po prvi put premašio 68.000 dolara, dok mu se trenutna cijena kreće oko 68.370,98 dolara. Istovremeno, druga najveća kriptovaluta etherum, također je došla do svojih rekordnih razina popevši se na 4.837,59 dolara.

Uz rast ostalih altcoinova tržišna kapitalizacija kriptovaluta popela se na nevjerojatnih tri bilijuna dolara. Dodajmo, da je tržišna vrijednost kriptovaluta početkom godina iznosila jedan bilijun dolara.

Tržište kriptovaluta je u bull modu od početka listopada te je u samo mjeseca dana tržište dodalo svojoj ukupnoj vrijednost čak bilijun dolara.

Kako je izvijestio CoinDesk, mnogi ulagači naširoko percipiraju bitcoin kao sredstvo za pohranu vrijednosti poput zlata, što kriptovalutu čini utočištem zbog sve veće brige o porastu inflacije.

Iz američke banke JPMorgan stiže predviđanje da bi bitcoin mogao dugoročno skočiti i na 146.000 dolara ako institucije počnu preferirati bitcoin naspram zlata u svojim portfeljima.

- Čini se da je ponovno pojavljivanje zabrinutosti od inflacije među ulagačima tijekom posljednjih mjeseci obnovilo interes za korištenje bitcoina kao zaštite od inflacije – kažu iz JPMorgana.

Etherov porast uslijedio je jer izvješća pokazuju da je Ethereum mreža potrošila (spalila) više ethera nego što ih je izdala u posljednjih tjedan dana, nakon što je thereumova nadogradnja uvela mehanizam za spaljivanje velikog dijela transakcijskih naknada, mjerenih u eteru, umjesto da ih šalje rudarima. Izgaranje znači da se eter trajno uklanja iz opskrbe. U međuvremenu, zabrinutost oko skalabilnosti Ethereum blockchaina i visokih naknada za transakcije nastavila je prebacivati pozornost na Ethereum alternativne tokene uključujući solana (SOL), polkadot (DOT), terra (LUNA) i avalanche (AVAX).

14. travanj 2024 11:25