Svijet
StoryEditor

Startup kontinent: Od 2015. godine više od 200 milijardi dolara uloženo je europske startupe

28. Rujan 2021.

Europa je u posljednjem desetljeću postala centar inovacija i može se pohvaliti odlično financiranim tehnološkim startupima uključujući i jednoroge poput švedskog Northvolta ili njemačkog Celonisa. Tehnološki boom širi se po cijelom kontinentu a startupi koji imaju sjedište u Europi više nisu rezervirani samo za velike gradove poput Berlina, Stockholma, Londona već se kvalitetne inovacije i tehnološke tvrtke sve češće pojavljuj i daleko izvan ustaljenih tehnoloških žarišta.


Od 2015. godine više od 200 milijardi dolara uloženo je u europske startupe, što uključuje ulaganja u vodeće tehnološke jednoroge poput Bolta u Estoniji ili Glova u Španjolskoj.

Koristeći podatke CB Insights-a, identificirali smo najbolje i najviše financirane tehnološke startupove u svakoj zemlji Europe.

Najbolje financirani startup u Europi je britanska širokopojasna satelitska kompanija OneWeb, s 5,2 milijarde dolara u vlasničkom kapitalu. Prva tri najbolje financirana startupa u regiji zaokružuju švedski Northvolt (4 milijarde dolara), koji proizvodi održive baterije i  e-trgovine Trendyol u Turskoj (1,5 milijardi dolara).

image

Zajedno, startupi na infografici prikupili su gotovo 21,3 milijardi dolara kapitala

foto

Četrnaest od 38 tvrtki prikazanih na infografici su jednorozi u vrijednosti većoj od 1 milijardu dolara, a pet najcjenjenijih europskih jednoroga su  Celonis (11 milijardi dolara, Njemačka), Northvolt (9,1 milijardi dolara, Švedska), Mollie (6,5 milijardi dolara, Nizozemska), Bolt (4,8 milijardi dolara, Estonija) i Vinted (4,5 milijardi dolara, Litva). Šest zemalja - Velika Britanija, Švedska, Turska, Njemačka, Estonija i Španjolska  imaju tehnološke startupove koji su prikupili više od milijardu dolara u kapitalu.

Najmanje financirani startup na ovoj karti je FRVR sa sjedištem na Malti, koji je prikupio 5,6 milijuna dolara.

Na ovoj prestižnoj karti našao se i hrvatski Gideon Brothers koji je osnovan 2017. godine i prema podacima cbinsightsa prikupio je 36.66 milijuna dolara kapitala.

Od zemlja u okruženju, Srbija se može pohvaliti kripto startupom Tenderly koji je prikupio 21.9 milijuna dolara, dok se recimo BiH nije našla na tehnološkoj startup karti Europe. 

25. travanj 2024 03:30