Svijet
StoryEditor

Što nam daju blockchain i ethereum tehnologije?

03. Studeni 2021.
Blockchain tehnologija
Piše: Lovro Banfić, EXANTE

Mnogi pojedinci uspoređuju značaj blockchain tehnologije s onom weba u 1990-ima. Ali što je to? Jednostavno rečeno, definicija blockchaina je zajednička, digitalna knjiga ili baza podataka, financijskih transakcija koje se spremaju na više računala na različitim lokacijama. Baza podataka stalno raste kako se u nju dodaju nove transakcije ili 'blokovi'. To tvori kontinuirani lanac podataka gdje su zapisi javni i provjerljivi. Kako nema središnjeg mjesta, teže je hakirati jer informacije postoje na milijunima lokacija.

Tri su glavne tehnologije koje se kombiniraju kako bi stvorile blockchain. To uključuje kriptografiju privatnog ključa, distribucijsku mrežu s zajedničkom knjigom i poticaj za održavanje mrežnih transakcija, vođenje evidencije i sigurnost. Oni se kombiniraju kako bi blockchain tehnologiju učinili decentraliziranim, transparentnim i nepromjenjivim sustavom.

Većina tradicionalnih oblika plaćanja je centralizirana. U decentraliziranom sustavu, poput onoga koji je stvoren pomoću blockchain tehnologije, informacije ne pohranjuje samo jedan jedini entitet. Svi u mreži posjeduju podatke i mogu pristupiti povijesti transakcija, ali ih ne mogu promijeniti. Ova nepromjenjivost je još jedan ključni stup blockchaina.

Ethereum je otvorena softverska platforma koja se temelji na blockchain tehnologiji, te developerima omogućava stvaranje i objavljivanje decentraliziranih aplikacija. On je, zapravo, mnogo više od kriptovalute, koja je samo dio ethereumove ponude.

Je li on nešto poput bitcoina? I da, i ne. Sličnost ethereuma (ethera) i bitcoina ogleda se u činjenici, da su oba izgrađena uz pomoć tehnologije distribuirane javne mreže poznatije kao blockchain, ali tu sva sličnost prestaje. Bitcoin nudi jednu jedinu aplikaciju, peer-to-peer sustav elektroničke valute koji omogućava plaćanje putem interneta. Prema svojoj biti, bitcoin je valuta u svojem najčišćem obliku. Dok bitcoin koristi blockchain tehnologiju kao platformu za praćenje podataka tko posjeduje bitcoin, ether koristi blockchain kao platformu za pokretanje gotovo svih decentraliziranih aplikacija. Bloomberg ga je opisao kao 'zajednički softver' (shared software) koji mogu koristiti svi, ali je neprobojan. U blockchainu ethereuma korisnici rade kako bi zaradili ether, kriptovalutu koja održava širu mrežu. Osim što se radi o kriptovaluti kojom se može trgovati, programeri koriste ether za plaćanje usluga na mreži ethereuma. Njegove mogućnosti su doista bezgranične!

Više informacija o EXANTE platformi trgovanja koja pokriva preko 400000 financijskih instrumenata, 200 fondova od kojih 20+ kripto fonda, DMA (direktan pristup) na više od 50 tržišta dostupno je na linku ovdje https://exante.eu/lovro-banfic/.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu„EXANTE”) ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije,   mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE -a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

23. travanj 2024 10:36