Svijet
StoryEditor

Strah, neizvjesnost i sumnja zavladali kripto tržištem

22. Lipanj 2021.
tržište kriptovaluta
Tržište kriptovaluta i dalje je nepredvidljivo, neuređeno i podložno manipulacijama. S jedne strane Elon Musk svojim objavama na Twitteru ruši ili diže cijene digitalnih novčića, Kina pak najavljuje zabranu financijskim institucijama da kriptovalute prihvaćaju kao sredstvo plaćanja, a s druge strane ima i pozitivnih vijesti koje upućuju na nastavak rasta kriptoindustrije

Početak ove godine bio je sjajan za sve investitore u kriptovalute. Tržište je raslo, bitcoin je sredinom travnja prešao prag od 60 tisuća dolara, što je najveća cijena ikad postignuta, dok je druga najveća kriptovaluta ethereum također probila svoju magičnu granicu od tri tisuće zaustavljajući rast na 3920 dolara. Bilo je to razdoblje velikog rasta cijena ili bull runa, kako ga u kriptozajednici nazivaju.

Velikom rastu uvelike su pridonijele tvrtke poput MasterCarda, koji je omogućio svojim korisnicima, kojih ima gotovo milijardu, da plaćaju kriptovalutama na više od 30 milijuna prodajnih mjesta, ili Muskove kompanije Tesla, koja je u to vrijeme uložila 1,5 milijardi dolara u bitcoin i obavijestila da će početi prihvaćati tu kriptovalutu kao oblik plaćanja. Također, najveća kriptomjenjačnica Coinbase u travnju je izlistala svoje dionice na burzi, a tržišni debi prošao je u skladu s očekivanjima. Već prvog dana trgovanja kompanija je dosegnula tržišnu vrijednost od 85,8 milijardi dolara.

Taj veliki bitcoinov rast pokrenuo je cijelo tržište i već se u svibnju počelo postavljati pitanje hoće li uskoro nastupiti bear market ili vrijeme kada cijene kriptovaluta počinju tonuti kao što se dogodilo 2017. godine. Naravno, kod volatilnog tržišta kakvo je ono kriptovaluta teško je bilo što predvidjeti, ali svibanj 2021. ipak se pokazao kao najgori mjesec za kriptotržište (bitcoin je izgubio pola svoje vrijednosti!) još od te neslavne 2017. godine kada je tržište u potpunosti potonulo.

U fokusu su suvremene umjetnine

Je li stiglo vrijeme bear marketa ili su u pitanju bile samo korekcije, pitali su se mnogi kriptostručnjaci, ali pravog odgovora nije bilo. No svibanjski se pad nastavio, a raspoloženje na tržištu znatno je pogoršala i regulatorna najava iz Kine da će zabraniti financijskim i platnim institucijama da prihvaćaju kriptovalute kao sredstvo plaćanja, kao i odluka Elona Muska o Teslinom prestanku prihvaćanja bitcoina kao sredstva plaćanja. Kriptotržištu na ruku nije išla ni makroekonomska situacija kada se počela povećavati zabrinutost u vezi s povećanom inflacijom uslijed globalnog oporavka od koronavirusa potaknutog ogromnim stvaranjem likvidnosti središnjih banaka.

I dok su ulagači u kriptovalute ove godine zasigurno izgubili dobar dio vlasi s glave, oni koji se okrenuli NFT-ima, tj. nezamjenjivim tokenima (non-fungible tokens), trljali su ruke i zarađivali na suvremenim umjetninama. Nezamjenjivi tokeni digitalna su imovina koja predstavlja širok raspon jedinstvenih materijalnih i nematerijalnih predmeta, od kolekcionarskih sportskih karata do virtualnih nekretnina, digitalnih tenisica, digitalnih memorabilija, animacija i slika.

A među takve umjetnine ubraja se i videouradak od deset sekundi koji se prodao za nezamislivih 6,6 milijuna dolara, kao i animacija 'mica-mace' koja iz svoje pozadine ispucava dugu, koja je postigla cijenu od 590 tisuća dolara. Ipak, rekorder i čovjek o kojem se pričalo je digitalni umjetnik imena Beeple koji je svoj NFT prodao za nevjerojatnih 69 milijuna dolara na aukciji u poznatoj britanskoj aukcijskoj kući Christie's, što ga je prema toj aukcijskoj kući svrstalo među prva tri najvrjednija živuća umjetnika, iako je prijašnje radove prodavao za jedva stotinjak dolara i to svojim fanovima.

NFT-i su ove godine ušli u kriptosvijet na velika vrata pa se posljedično na internetu pojavio i bezbroj umjetnika koji svoje črčkarije prodaju za milijunske iznose – pa tko voli plati i uživa u slikama ili videouradcima na svom desktopu znajući da je tanji za koji milijunčić.

Musk postao neprijatelj br. 1

Osim NFT-ova, koji su definitivni pobjednici ove pandemijske kriptogodine, veliku popularnost stekli su i meme coini poput Doge Coina, koji je popularizirao Elon Musk, kao i poznati hip-hoper Snoop Dog. Doge je kriptovaluta koju krasi lik psa shiba inu, a nastao je 6. prosinca 2013. kao 'šaljiva valuta'. No ubrzo je i ta kriptovaluta našla svoje poklonike u internetskoj zajednici, a nakon samo godinu dana market cap (ukupna tržišna vrijednost cirkulirajuće ponude kriptovalute) za Doge iznosio je 60 milijuna, da bi danas dosegao tržišnu vrijednost veću od 11 milijardi. U samo godinu dana Doge je narastao za više od 1380 posto, ali je pokazao i dokazao svu volatilnost kriptotržišta.

Naime, Muskove objave na Twitteru jako su utjecale na cijenu tog coina, ali i mnogih drugih koje je Musk u svojim objavama spominjao. Njegovu aktivnost na društvenim mrežama mnogi ne gledaju s odobravanjem i tvrde da namjerno ruši ili diže cijene digitalnih novčića, što samo pokazuje o kakvom je tržištu riječ kada jedan čovjek jednom rečenicom ili tweetom sruši cijenu kriptovalute za 30 posto.

– Na kriptotržištu sada vlada FUD, što znači fear, uncertainty, doubt, ili prevedeno – strah, nesigurnost i sumnja, a uz Kinu, koja je jedan od glavnih uzroka ovakva stanja, tu je i Elon Musk, kojega je kriptozajednica okrunila za novog neprijatelj broj jedan. Musk svojim manipulativnim porukama na Twitteru utječe na tržište i to nije prvi put da pokušava utjecati na neko tržište. I u prošlosti se morao očitovati regulatornim tijelima u vezi s tweetovima povezanima s njegovom kompanijom Tesla Motors – objašnjava Boris Agatić tech-poduzetnik, kriptoentuzijast i voditelj kriptoradionica.

Anonymousi prijete!

A kada postanete neprijatelj broj jedan, red je da vam netko i zaprijeti, pa ni Musk nije iznimka, a na njega su se namjerili ni manje ni više nego hakeri iz grupe Anonymous koji su se proslavili hakerskim kampanjama koje su najčešće bile politički motivirane. U svom videu namijenjenom Elonu kažu da svojim objavama pokazuje 'jasan prijezir prema prosječnom radnom čovjeku'.

'Čini se da su igre koje si igrao na kriptotržištu uništile mnoge živote. Milijuni malih ulagača računali su na svoj kriptodobitak kako bi si poboljšali život, ali ti to nikada nećeš razumjeti jer si rođen u ukradenom bogatstvu južnoafričkog apartheida i ne razumiješ kakvu borbu prolazi većina radnih ljudi na svijetu' stoji u videu napravljenom u klasičnom stilu Anonymousa objavljenom na njihovu kanalu na YouTubeu.

Uz mnogobrojne optužbe koje navode, video završavaju, rekli bismo, klasičnom prijetnjom: 'Misliš da si najpametnija osoba u sobi, ali sad si pronašao svoj par. Mi smo Anonymous! Mi smo legija! Očekuj nas!', stoji na kraju videa, koji čini se nije previše uzbudio ekscentričnog Muska.

Osnivač i direktor Electrocoina Nikola Škorić slaže se da igranje Elona Muska na Twitteru uzrokuje trenutačni pad cijena na kriptotržištu, ali napominje da se svi ti dušobrižnici koji ga trenutačno napadaju nisu javljali kada su njegovi tweetovi dizali cijene bitcoina u nebesa te da ga tada nitko nije proglašavao manipulatorom. No, kako kaže Škorić, činjenica je da je tržište neuređeno i podložno manipulaciji..

Također navodi da iako posljednjih tjedana prevladavaju loše vijesti u vezi s kriptovalutama, što se tiče same industrije ona i dalje korača velikim koracima prema naprijed. Kao primjer navodi Salvador, koji je najavio da će bitcoin postati legitimno sredstvo plaćanja te da je to poprilično velika stvar za industriju jer nije riječ o nekoj tvrtki koja se odlučila na taj korak već o državi koja svemu pristupa strateški, što se vidi i iz njezine najave suradnje s PayPalom.

Skup pozitivnih vijesti

Druga najveća kriptovaluta, ethereum, zadnjih dana također dolazi sa svojim skupom pozitivnih vijesti te se potkraj godine ili početkom iduće može očekivati ethereum 2.0, koji će omogućiti cijeli niz novih inovativnih opcija i mogućnosti.

– Sve te pozitivne vijesti pokazuje da nas čeka nastavak rasta kriptoindustrije te sve veći broj projekata i usluga koji se temelje na tehnologiji blockchaina. Također, sve brojnije investicije fondova rizičnoga kapitala daju pozitivne naznake za industriju – objašnjava Škorić.

S jedne strane manipulacije s Twittera i loše vijesti iz Kine, a s druge strane pozitivni pomaci za industriju samo pokazuju da je to tržište i dalje nepredvidljivo, stvoreno za hrabre koji se vole upuštati u rizične investicije. Za kraj treba ponoviti mantru iskusnih investitora, koji kažu da se u kripto ulaže samo onoliko koliko ste spremni izgubiti. 

20. travanj 2024 12:40