Svijet
StoryEditor

‘Strašan je kolaps u prošloj godini izbjegnut, dijelom zahvaljujući kontinuiranom priljevu investicija‘

13. Siječanj 2021.

Mlade inovativne njemačke kompanije zasad se uspješno nose s koronakrizom, budući da interes investitora nije presušio, posebno za sektor zdravstva i mobilnih usluga, pokazuje istraživanje koje je u srijedu objavila konzultantska grupa EY. Pandemija je pred mnoge mlade kompanije postavila velike prepreke, ali strašan je kolaps u prošloj godini izbjegnut, dijelom zahvaljujući kontinuiranom priljevu investicija, priopćio je EY.

Ulaganja u startupove dosegnula su u 2020. godini 5,3 milijarde eura, što je 15 posto manje u odnosu na rekordnu 2019. godinu, i prorijedila su se velika ulaganja, iznad iznosa od 150 milijuna eura, pokazalo je istraživanje. Koronagodina je po ukupnom iznosu ulaganja ipak zauzela drugo mjesto na ljestvici, odmah iza rekordne 2019., a broj mladih inovativnih poduzeća koja privlače novac investitora povećao se za šest posto, na rekordnih 743, stoji u izvješću EY-a.

Pandemija je uzela danak na rizičnim ulaganjima, što je ilustrirano u padu velikih sporazuma, no porastao je broj manjih krugova financiranja, ističe izvršni direktor njemačkog ogranka konzultantske tvrtke Hubert Barth. U koronakrizi ulagači su pojačano ulagali u male kompanije u zdravstvu i u sektoru mobilnih usluga, primjećuje EY.

Upozoravaju ipak da to još ne znači da je opasnost minula. Njemačka je suspendirala obavezu podnošenja zahtjeva za stečajem kako bi pomogla poduzećima da prežive pandemiju, što znači da nije moguće utvrditi kako bi male tvrtke poslovale bez podrške investitora.

26. travanj 2024 07:23