Svijet
StoryEditor

Sve više američkih gradova razmatra zabranu gradnje benzinskih postaja

20. Kolovoz 2021.
gas pump

Nakon što je Kalifornija među prvima zabranila izgradnju novih benzinskih postaja u gradiću Petaluma, zbog svih prirodnih nepogoda koje pogađaju Kaliforniju pojavio se zahtjev za još takvih zabrana kako bi se ubrzala transformacija američkog transportnog sustava.

Mladi aktivisti iz američke regije Napa, prenosi The Guardian, rade na inicijativi kojom bi se zaustavila izgradnja dviju novih benzinskih postaja koje su u planu u njihovom gradu. Cilj im je na taj način zaustaviti razvoj jedne velike karike u lancu fosilnih goriva koja, smatraju, pokreću klimatske promjene čije posljedice uništavaju Kaliforniju.

Prvi grad koji je zabranio izgradnju 

Inače, u ožujku je Petaluma, grad u regiji Sonoma također u Kaliforniji, postao prvi grad u SAD-u koji je potpuno zabranio buduću izgradnju i širenje kapaciteta već postojećih benzinskih postaja. Osim toga, u tijeku je proces kojim Regionalna uprava za zaštitu klime u Sonomu istražuje kako bi još devet gradova u regiji moglo uvesti iste takve zabrane.

Također, Kalifornija je nedavno uvela zabranu prodaje novih automobila na benzinski i dizelski pogon koja će nastupiti 2035. godine, a krajnji cilj im je do 2045. godine dostići nultu stopu emisija CO2. Izgleda da lokalne zajednice i država Kalifornija imaju zajedničke ciljeve, a zajednička logika je da ako se zabrane automobili na benzinski i dizelski pogon, nestat će i potražnja za benzinskim postajama.

Nešto se mora poduzeti

Emily Bit, jedna od aktivistica koja se zalaže za zabranu izgradnje postaja u Napi, objasnila je da ju podržava većina njezinih poznanika, no neki ne razumiju koja je osnovna funkcija postaja.

- Jedan srednjoškolac je htio novu benzinsku postaju kako bi u njoj mogao kupovati užinu - rekla je Bit.

Upravo i takva komercijalizacija kojom benzinske postaje postaju masivni lanci za trgovanje predstavlja problem jer broj benzinskih postaja opada, ali istovremeno raste njihova veličina i broj pumpi, a razne akcije privlače vozače da ih sve češće posjećuju.

- Za promjenu je potrebno djelovanje cijele zajednice, a nismo jedinstveni. No, svi mogu vidjeti što se događa i da se nešto mora promijeniti – kazala je Bit.

The Guardian objašnjava da svaki galon prodanog benzina dodaje 9 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferu. Amerikanci su u 2019. potrošili 142 milijarde litara benzina, proizvodeći 1,278 milijardi tona CO2. Ako zabrana postavljanja benzinskih postaja zaista uzme zamah u cijeloj Kaliforniji, to bi mogao biti veliki korak koji će napraviti veliku promjenu za automobilsku i naftnu industriju od kada postoje.

23. travanj 2024 19:20