Svijet
StoryEditor

Svjetska tržišta: Zbog koronavirusa potražnja za pšenicom na vrhuncu

17. Travanj 2020.
Piše:
piše Iva Marđetko Mateš
[email protected]

I protekli i ovaj tjedan su kraći radni tjedni zbog Velikog petka koji je neradni dan u SAD-u i Velikog ponedjeljka koji je pak neradni dan diljem Europe. Tijekom prošlog tjedna objavljen je novi USDA-WASDE izvještaj na koji tržište nije uopće reagiralo. Izvještaj je pokazao mali porast zaliha kukuruza, a izašli su i komentari o padu proizvodnje etanola za čak 20%. Ukoliko se nastavi pad proizvodnje etanola u Americi za očekivati je i pad cijena kukuruza.

Sojino zrno i sojina sačma su prema izvještaju u uzlaznoj putanji zbog velikog izvoza. Procjenjuje se da će zaustavljanje  proizvodnje i u Brazilu i u Argentini pridonijeti potražnji za američkom sojom. WASDE izvještaj piše i o pšenici čija potražnja je dosegla vrhunac baš zbog COVID-a 19. Sve dok je potražnja u porastu nezamisliv je pad cijena pšenice na svjetskim robnim burzama. Samo je u Italiji potražnja za brašnom za vrijeme epidemije  porasla za nevjerojatnih 500%.

Kada naposljetku izađemo iz izolacije i potražnja za mnogim proizvodima splasne doći će do preslagivanja cijena na tržištima diljem svijeta. Bilo koja zemlja i ekonomija može postati paničan kupac za mnoge vrste roba pri samoj pojavi COVID-a 19 .

U Peruu je otkazano IMPARE istraživanje također zbog koronavirusa, vlada velika zabrinutost zbog proglašenja distanciranja i izolacije te utjecaj istog na iduću ribolovnu sezonu. Sezona će zasigurno krenuti no biti će mnogo teže zbog donesenih restrikcija koje treba poštivati i članova posade, te radnika u postrojenjima za proizvodnju ribljeg brašna.

Zalihe ribljeg brašna u Kini padaju dok cijene lokalnih proizvođača rastu stoga će biti zanimljivo pratiti kako će se novonastala situacija u narednim mjesecima odvijati.

18. travanj 2024 05:51