Svijet
StoryEditor

SVJETSKO TRŽIŠTE ROBA: Cijene su dosegnule najviše razine

07. Ožujak 2021.

Promjene cijena na svjetskim tržištima uljarica i žitarica su i dalje aktivne i nikako stabilne. Cijene sojinog zrna i sojine sačme nikako da zauzmu svoju poziciju jer Kina i Južna Amerika određuju cijene na tržištu i to na način da Kina svojom potražnjom za sojinom sačmom spušta cijenu dok zabrinutost oko južnoameričkog uroda iste uljarice vraća cijenu na više razine.

Prema mišljenju stručnjaka cijene su dosegle najviše razine i sad bi samo trebale padati! 

Trenutačno cijene vozarina rastu 10 posto što se automatski odražavana na premije. Zadnji brod sa sojinom sačmom upravo iskrcava preko 30.000 tona u koparsku luku što nam daje garanciju da neće biti pomanjkanja robe oko Uskrsa kao što je bio slučaj prošle godine kada robe nije bilo, a cijene su bile enormno visoke.

Na tržištu kukuruza ovu godinu uspoređuju s 2008. godinom kada su cijene u ožujku drastično pale. Hoće li se to ponoviti? Upitno je kao i to što će se dogoditi s izvozom američkog kukuruza. 

Na tržištu ribljeg brašna IMPARE izvještaj je odgođen zbog situacije oko COVID-19, no konačno je riješen logistički problem oko izvoza ribljeg brašna i dostupnosti brodova u ožujku.

Za iduću sezonu najavljuje se kvota od 2,5 milijuna mt dok entuzijasti očekuju čak i 3 milijuna mt ulova.

Zbog logističkih problema u Peruu zalihe ribljeg brašna u Kini su minimalne, što automatski održava određenu razinu cijena.

19. travanj 2024 00:37