Svijet
StoryEditor

Svjetsko tržište roba: Cijene žitarica variraju zbog praznika diljem Zemlje

04. Lipanj 2021.

Ovaj je cijeli tjedan u znaku blagdana i praznika. Ponedjeljak je bio neradni dan u Americi, srijeda u Italiji, a četvrtak, pa čak i petak za mnoge u Hrvatskoj. S obzirom na dugi vikend u Americi još su prošloga petka cijene svih žitarica i uljarica porasle i to ne iz nekog posebnog razloga već zbog toga što se ulagači nastoje zaštititi prije blagdana jer se često u četiri dana svašta može dogoditi!

Istovremeno izvozne brojke američkog kukuruza su na rekordnim nivoima dok su usjevi brazilskog kukuruza nešto niži nego što je bilo za očekivati. Male zalihe starog uroda američkog sojinog zna su spriječile daljnji pad cijena i čak uzrokovale i porast.

U Peruu je i dalje u tijeku ribolov, svakoga dana oko 500 brodica lovi ribu, a u luke se vraćaju s ulovom od 45 000 mt dnevno. Ukupan ulov iznosi 1,4 milijuna mt ribe što znači da do ispunjenja kvote preostaje 1,1 milijun mt. Iako je udio mlade ribe poprilično visok, za sada ne stupaju na snagu zabrane ribolova već se ribolov seli u područja u kojima je udio mlađi niži.

Prema zadnjim izvještajima Kina ima velike zalihe ribljeg brašna koje neće početi trošiti prije kraja srpnja stoga nitko ne očekuje potpisivanje novih ugovora naredna dva mjeseca.

Do kraja travnja iz Perua je otpremljeno 528 000 mt ribljeg brašna, a od toga 87 posto tj. 461.000 mt u Kinu. U svakom slučaju više od 96,5 posto peruanskog ribljeg brašna izvezeno je u Aziju.

15. travanj 2024 09:04