27. ožujak 2021.

SVJETSKO TRŽIŠTE ROBA - Jedan tjedan cijene snažno rastu, drugi snažno padaju

tržište roba   

Na tržištu uljarica i žitarica i dalje je vrlo intenzivno. Dok jedan tjedan cijene snažno rastu već idući padaju i vraćaju se na početne pozicije. Sve skupa pomno prati i odnos €/$ koji je zadnjih par dana na niskim razinama i kreće se oko 1,178 dok je još početkom tjedna dosegnuo razinu od 1,196. Na kraju se ova razlika očituje u cijeni izraženoj u eurima, dok se u navedenim odnosima cijena razlikuje za čak 6 eura.

U Peruu se raspravlja o ukupnom ulovu koji je trenutačno na 68 000 mt ribe tj.15 000 mt ribljeg brašna. Zbog raznih zabrana koje su na snazi posebice u južnom dijelu zemlje za očekivati je kako brojke neće bitno rasti.

Prema izvoznim podacima za prva dva mjeseca 2021.godine od ukupne količine koja iznosi 250.000 mt čak 219.000 mt ide u Kinu , a još 23.000 mt također odlazi u Aziju. Izvoz u Aziju prelazi čak 97 posto od ukupnog peruanskog izvoza.

Cijene ribljeg brašna su poprilično niske u Kini, nastoje se rasprodati stare količine zbog novih količina koje stižu u travnju.

U Peruu i kupci i prodavači čekaju nove informacije o ukupnom ulovu kako kako bi formirali nove cijene i krenuli na tržište. Prema sadašnjim informacijama oko 50 posto očekivane nove kvote je do sada prodano stoga nitko ne žuri u nove poslove.

image
foto