Svijet
StoryEditor

SVJETSKO TRŽIŠTE ROBA - Potezi špekulanata potaknuli pad cijena

21. Svibanj 2021.

Zbog USDA WASDE izvještaja i problema na Mississippiju cijene na CME-u su proteklog i ovog tjedna opet drastično promijenjene.

Cijene američkog kukuruza su pale nevjerojatnih 35 usd/mt, pšenice 15 do 30 usd/mt, a sojine sačme samo 6 usd/mt.

Kupci/ trgovci/ špekulanti zadnjih nekoliko dana prodaju svoje duge futures pozicije što je potaklo pad cijena. Iako je WASDE izvještaj bio povoljan stručnjaci su očekivali da će problemi na rijeci Mississippi potaknuti porast cijena što se na kraju nije dogodilo. No kako je rijeka opet 'otvorena' pričekati ćemo ponedjeljak da bismo vidjeli kako će cjelokupna situacija utjecati na cijene. Neki smatraju da će niže cijene vratiti Kinu na američko tržište!

Generalno mišljenje kako stručnjaka tako i kupaca jest da je ovaj pad cijena na tržištu konačno postavio cijene na nivoe na kojima bi trebale i biti tako da je nerealno očekivati nastavak daljnjeg pada.

Iako je rijeka Mississippi opet otvorena nešto više od 1000 barži sa žitaricama su zadržane prije samog zatvaranja, te će trebati i nekoliko dana da bi se cjelokupna situacija raščistila.

Ribolov u Peruu se i dalje odvija bez problema iako je postotak mlade ribe između 23 i 35 posto, što ukazuje vjerojatne nove zabrane. Do sredine svibnja ukupan ulov je iznosio 946.000 mt dok dnevni ulov iznosi između 43.000 mt i 56.000 mt.  Do ispunjenja kvote preostaje još 1,55 milijuna mt.

Iako nema sklapanja novih ugovora, cijene ribljeg brašna rastu, ukupna prodaja iznosi oko 400.000 mt što je 66 posto proizvedene robe od pune kvote tj. 2,5 milijuna mt ribe.

Zalihe ribljeg brašna u Kini su visoke zbog svinjske gripe i niske potražnje. Do kraja travnja izvoz peruanskog ribljeg brašna je iznosio 507.000 mt, od čeka je 88 posto ili 444.000 mt izvezeno u Kinu,a preostala količina na azijska tržišta: Japan, Vijetnam i Tajvan.

25. travanj 2024 12:57