Svijet
StoryEditor

Svjetsko tržište žitarica u porastu, iznenadili usjevi kukuruza

21. Kolovoz 2020.

Na tržištu svih žitarica prošli i ovaj tjedan bilo je zanimljivo zbog snažnog porasta cijena. Cijena sojine sačme porasla je 11 usd/mt, kukuruza 7 usd/mt, sojinog zrna za čak 12 usd/st. Ovakav reli cijena rezultat je USDA WASDE izvještaja koji je bio dovoljno poticajan i odrazio se na američko tržište.

Također, izvještaj o usjevima koji je objavljen početkom tjedna nije pretjerano pozitivan što je također utjecalo na nastavak porasta cijena žitarica. Prema nekim izvještajima usjevi kukuruza su veći nego što je USDA predvidio dok s druge strane za očekivati je bitno smanjene usjeve soje. Konačan izvještaj objaviti će USDA i to će biti konačne brojke.

Vremenske prilike su očekivane za kolovoz, malo kiše i duga suha razdoblja.

EU je odredila uvozni namet u iznosu od 5,48 €/mt i to na kukuruz, raž i šećernu trsku bilo kojeg porijekla.

Istovremeno rastu cijene vozarina u Sjevernoj i Južnoj Americi. Panamax i Supramax su podigli cijene zbog velike potražnje za prijevozom žitarica u rinfuzi sa cijelog kontinenta.

U Kini zbog zagušenosti luka dolazi do nepropusnosti u opskrbi i cijeli proces je usporen.

U Peruu drugih razloga za brigu osim Covid -19 nema.  Zalihe ribljeg brašna su male i kreću se oko 10 000 mt, ugovori sklopljeni za iduću sezonu kreću se oko 50 000 mt. Kina trenutno troši ispodprosječnu količinu ribljeg brašna i to najnižu u proteklih 10 godina. Istovremeno zalihe ribljeg brašna u Kini su na najnižim novima u zadnjih 5godina no nove količine ribljeg brašna su na putu za Kinu stoga razloga za zabrinutost nema.

19. travanj 2024 21:35