Svijet
StoryEditor

Svjetsko tržite roba: Sve oči biti uprte su u vremenske prilike u Brazilu i Argentini

11. Prosinac 2020.
pšenica a

Nakon tri mjeseca uzastopnog porasta cijena žitarica i uljarica na Chicago Mercantile Exchangeu futuresi su konačno počeli padati dok odnos €/$ i dalje jača! Cijena kukuruza je oslabila 7 usd/t, sojino zrno je palo 10 usd/t dok je prošlotjedni rekorder u padu cijena sojina sačma koje je kliznula čak 12 usd/mt. Cijena američke pšenice je također pala za prosječno 10 usd/mt. Daljnji pad nastavio se i ovoga tjedna!

Prema raznim izvještajima do korekcije je došlo zbog povoljnijih vremenskih uvjeta prognoziranih za Južnu Ameriku. Čim su cijene kukuruza i sojinog zrna reagirale i odrazile se na grafove futuresa i ostale robe su reagirale također s korekcijom cijena prema dolje. Mnogi smatraju da će se ovaj trend nastaviti te da će cijena uljarica i žitarica i dalje padati.

Također će sve oči biti uprte u vremenske prilike u Brazilu i Argentini očekujući kišu koja će dodatno utjecati na daljnji pad cijena. Istovremeno je za očekivati rekordnu proizvodnju sojinog zrna u Brazilu što će svakako zaustaviti bilo kakav rast zrna ili sačme.

U Peruu dosadašnji ulov iznosi 810 000 mt što će u konačnici biti oko 182 000 mt ribljeg brašna i 23 000 mt ribljeg ulja. Dosadašnja prodaja iznosi oko 350 000 mt ribljeg brašna što znači da će kvota morati biti ispunjena kako bi već ugovoreni poslovi bili realizirani. Do ispunjenja kvote preostaje 1,97 milijuna mt, s prosječnim dnevnim ulovom od 38 000 mt ili 250 000 mt/tjedno, što u konačnici iznosi 8 tjedana do ispunjenja kvote što se poklapa i s datumom završetka ribolova.

Usporilo se s ugovaranjem novih količina što zbog kupaca što zbog proizvođača koji ne žele nove poslove dok nove količine ribljeg brašna ne budu u skladištima. Cijene su porasle za 50 usd/mt dok proizvođači streme novoj korekciji tj. novom porastu.

24. travanj 2024 10:38