Svijet
StoryEditor

Tako se diže cijena - američki farmeri stopirali prodaju sojinog zrna jer očekuju još veću cijenu u siječnju

27. Prosinac 2019.
plantaža sojefoto Getty Images/istockphoto
Piše:
piše Iva Marđetko Mateš
[email protected]

Boris Johnson je sa svojom strankom osvojio najveću parlamentarnu većinu u posljednjih 30 godina te je otkrio svoje planove za nove trgovinske sporazume o slobodnoj trgovini sa EU  i brzinski Brexit kojim bi Britaniju izveo iz EU 31.siječnja 2020.. Paralelno planira pregovarati o slobodnoj trgovini i sa drugim zemljama.

Svojim biračima je obećao jačanje radničkih prava, ulaganja u zdravstvo te više kazne za nasilna kaznena djela. Johnson želi ispuniti očekivanja birača središnje i sjeverne Engleske koji tradicionalno glasaju za oporbene laburiste no ovoga puta su njegovoj konzervativnoj stranci dali povjerenje.

Na robnoj burzi u Chicagu cijene svih žitarica bilježe rast zadnjih nekoliko radnih dana prije blagdana. U odnosu na cijene iz studenog sojino zrno je skuplje čak 25 usd/st i to ponajviše zbog farmera koji ne žele prodavati velike količine zbog očekivanja da će cijene još porasti u siječnju. Iako Kina trenutno nema utjecaja na izvoz američkog sojinog zrna, američko zrno postiže zadovoljavajuću cijenu u odnosu na brazilsko i argentinsko sojino zrno. Uvoznici istovremeno mogu birati porijeklo robe i prihvatljivu cijenu. 

Izvoznici peruanskog ribljeg brašna su zabrinuti zbog smanjenja ulova i novih ribolovnih zabrana koje će im otežati poslovanje. Ukoliko količina ulova ne bude povećana za očekivati je jačanje cijena zbog ograničenih količina proizvedenog ribljeg brašna. Prošlotjedni ulov je iznosio samo 35 000 mt na 200 ribarica. Niti ovog tjedna količine neće biti veće što zbog blagdana što zbog zabrana ulova u nekim područjima. Istovremeno cijene europskog ribljeg brašna padaju zbog nedovoljne potražnje.

Prema zadnjim procjenama Kina je u 2019.godini uvezla  oko 1,4 milijuna mt  ribljeg brašna što je približno brojkama iz 2018.godine. U 2020.godini očekujemo manje količine zbog povećane proizvodnje od strane Kine.

25. travanj 2024 00:33