31. kolovoz 2020.

Talijanski Saipem planira gradnju vjetroelektrane na Jadranu

Talijanska tvrtka Saipem najavila je gradnju vjetroelektrane u Jadranskom moru u suradnji s još dvije domaće tvrtke, a ta najveća vjetroeketrana u Italiji trebala bi imati instaliranu snagu od oko 450 megavata, prenosi portal EnergyMarketPrice. Vjetroelektrana bi trebala imati 56 turbina na temeljima postavljenim na morskom dnu, na dvije lokacije u blizini talijanskog lučkog grada Ravenne. Jedna je lokacija udaljena više od osam, a druga nekih 12 nautičkih milja od obale.

Projekt uključuje ​​i plutajuću solarnu tehnologiju i proizvodnju "zelenog vodika", kažu u Saipemu. Jedan od partnera na projektu je AGNES, koji razvija priobalne i obalne vjetroelektrane, plutajuće solarne panele i sustave za skladištenje energije. Proizvodi i vodik.

Drugi partner je QINT´X, koji je specijaliziran za solarnu, vjetro i hidroelektričnu energiju i električna vozila. Očekuje se da će vjetroelektrana započeti s radom u sljedeće tri godine, a tri su tvrtke nedavno potpisale memorandum o razumijevanju o projektu. Saipem planira graditi i plutajuće vjetroelektrane u Saudijskoj Arabiji, Siciliji i Sardiniji.