Svijet
StoryEditor

Tesla od ulaganja u bitcoin izgubila četvrtinu ukupne tržišne vrijednosti

28. Veljača 2021.
Elon Musk Teslafoto Shutterstock
Tvrtka Elona Muska Tesla izgubila oko 200 milijardi dolara što je više od 25% ukupne tržišne vrijednosti nakon ulaganja u bitcoin

Ranije ovog mjeseca, 8. veljače, iz tvrtke su objavili kako su uložili 1,5 milijardi dolara u bitcoin što je cijenu te kriptovalute na kratko vrijeme vinulo u nebesa, točnije na 44 tisuće dolara u tom trenutku. Nakon toga bitcoin je stigao i do cijene od 50 tisuća dolara, no zadnjih dana se cijena ponovno kreće oko 43 tisuće dolara.

No, to veliko ulaganje Tesle imalo je negativne učinke na proizvođača električnih automobila koji je u međuvremenu izgubio više od 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Analitičari kažu kako se ogroman pad vrijednosti Tesle uglavnom svodio na činjenicu da su dionice tvrtke sada jako povezane s vrijednošću bitcoina, koji je poznat po svojoj volatilnosti, posebno posljednjih mjeseci.

Ta velika volatilnost očito ne odgovara mnogim investitorima koji su počeli rasprodavati svoje dionice u strahu pada cijene bitcoina.

Iznenadni pad Tesline vrijednosti doveo je i do toga da Elon Musk više ne drži prvo mjesto najbogatijih na svijetu. Nakon samo šest tjedna s tom laskavom titulom, 'palicu' je ponovno predao Jeffu Bezosu osnivaču Amazona.

Inače, prošla godina je bila odlična za Teslu kojoj su dionice porasle za 740 posto u 2020. godini, no Forbes piše kako su trenutno na najnižim razinama od kada je tvrtka uvrštena u S&P 500 i sada joj se tržišna vrijednost procjenjuje na oko 620 milijardi dolara.

Pripremili smo za vas besplatan e-Book 'Vodič za snalaženje u svijetu kriptovaluta' kojega možete skinuti na ovom linku

21. travanj 2024 07:40