Svijet
StoryEditor

Teslina bitcoin investicija kompaniji je donijela milijardu dolara

25. Listopad 2021.

Tesla je objavila izvješće za treći kvartal, izvještavajući o naknadi za umanjenje vrijednosti od 51 milijun dolara na svojim bitcoin udjelima u posljednjem tromjesečju.

Tijekom godine, Teslin izvršni direktor Elon Musk bio je vrlo aktivan na Twitteru i redovito pumpao Dogecoin, a 8. veljače ove godine Tesla je objavila kako je uložila točno 1,5 milijardi dolara u bitcoin.

U dijelu računovodstva, naknada za umanjenje vrijednosti brojka je koja opisuje smanjenje nadoknadive vrijednosti dugotrajne imovine. Do smanjenja može doći ako je imovina oštećena (u slučaju dragocjene fizičke imovine) ili u slučaju volatilne digitalne imovine kao što je kripto, ako cijena pada.

Tesla više ne može tvrditi da je u gubitku od svojih bitcoin udjela. Prema Q1 prijavi SEC-u, Tesla je izjavila da je 31. ožujka vrijednost bitcoin udjela koje posjeduje iznosila 2,48 milijardi dolara. U to je vrijeme cijena bitcoina bila nešto niža od 59.000 dolara, što ukazuje na to da Tesla posjeduje oko 42.000 bitcoina. 

U prijavi je objavljeno da je knjigovodstvena vrijednost (izvorna cijena) za Tesline bitcoin udjele do kraja prvog kvartala iznosila 1,33 milijarde dolara, što ukazuje na prodaju od 170 milijuna dolara vrijednosti bitcoina, prema nosivoj vrijednosti. To je učinjeno kako bi se dokazala likvidnost bitcoina kao alternative držanju gotovine u bilanci, napisao je Musk putem tweeta.

Međutim s obzirom na volatilnu prirodu kripto tržišta, vrijednosti mogu mahnito oscilirati iz mjeseca u mjesec. U prijavi za SEC, Tesla je otkrila da je ostvarila dobit od 101 milijun dolara, od prodaje 10 posto svojih udjela do kraja ožujka, što znači da je novčana vrijednost bitcoina prodanog u to vrijeme iznosila preko 270 milijuna dolara.

Dakle, ako "holding vrijednost" Teslinog bitcoina nakon prodaje iznosi 1,33 milijarde dolara, a na bilanci posjeduje još 42.000 bitcoina, cijena koju je izvorno Tesla platila u prosjeku je bila oko 31.620 dolara.

Usred prošlotjednog novog uspona, jedan bitcoin danas vrijedi oko 63.000 dolara, što znači da Tesla posjeduje više od 2,64 milijardi dolara u bitcoinu, što je povećanje za više od milijardu dolara od prvog kvartala.

23. travanj 2024 20:38