Svijet
StoryEditor

Teslini automobili pod povećalom - U tijeku je službena istraga autopilota

18. Kolovoz 2021.
Tesla logofoto Shutterstock

Američka savezna agencija zadužena za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) provest će službenu istragu sustava za samoupravljanje u Teslinim automobilima nakon što je identificirano da je ovaj sustav uzrokovao više prometnih nesreća.

BBC prenosi da je od 2018. godine zabilježeno 11 nesreća s Teslinim modelima koji imaju sustav 'autopilota' koji je neposredno prije njih bio upaljen, a u nesrećama je nerijetko sudjelovalo više automobila. NHTSA je u priopćenju naveo da postoje slučajevi u kojima su se Teslini automobili zabili izravno u druga vozila, među kojima i u vozila hitnih službi. Na popisu takvih slučajeva bio je jedan u kojem se Tesla zabio u stražnji dio parkiranog vatrogasnog vozila te slučaj u kojem je udario u parkirani policijski automobil.

Ukupno četiri nesreće su se dogodile ove godine, pri čemu je posljednja bila prošlog mjeseca te je upravo nakon nje pokrenuta procjena Teslinih automobila Model Y, X, S i 3 koji su proizvedeni nakon 2014. godine. Ova istraga će obuhvatiti otprilike 765 000 automobila proizvedenih u razdoblju od 2014. do 2021. godine.

Automobili ne mogu samostalno upravljati 

BBC ističe da je NHTSA prvenstveno zabrinut zbog očite nesposobnosti Teslinih vozila da se nose s vozilima zaustavljenim na cesti. Zato će se u istrazi pažnja posvetiti tehnologijama i metodama koje se koriste za nadzor, pomoć i provođenje angažmana vozača dok se koristi autopilot.

Još jedan problem Teslinog sustava koji se zove Traffic Aware Cruise Control je i to što dovodi vozače u zabludu. Naime, on može samostalno na kraće vrijeme kontrolirati upravljač, ubrzavati i usporavati, ali svejedno ne upravlja potpuno automatski automobilom pa bi vozač u svakom trenutku trebao pratiti vožnju i kontrolirati situaciju, a tome nije uvijek tako. Tesla je ovakav sustav plasirao pod nazivom 'autopilot' i obećao potpuno samostalnu vožnju, a korisnici su potom sustav koristili kako bi za vrijeme vožnje koristili pametne telefone, mijenjali autosjedalice ili čak ostavljali vozačko sjedalo praznim.

– Nijedno komercijalno dostupno motorno vozilo danas ne može samostalno upravljati. Svako raspoloživo vozilo zahtijeva da vozač uvijek ima kontrolu – objasnio je glasnogovornik NHTSA putem priopćenja.

Iz Tesle nisu htjeli komentirati cijelu situaciju, a kompanija će uskoro održati događaj na kojem će predstaviti vlastite softvere. Elon Musk, izvršni direktor Tesle, ranije je najavio da će tada sve biti posvećeno predstavljanju napretka Teslinih sustava umjetne inteligencije.

26. travanj 2024 20:50