Svijet
StoryEditor

Središnja banka Brazila najavila planove o digitalnom realu

18. Siječanj 2022.

Prošle godine, bitcoin je djelovao kao snažna alternativa brazilskom realu koji je završio 2021. godinu obaranjem negativnih rekorda i postizanjem devalvacije od 6,5 posto do prosinca, što ga čini 38. najgorom valutom na svijetu.

U godini uspona i padova za bitcoin, najveća kriptovaluta dosegnula je dno od 167.000 reala u siječnju i porasla zajedno s globalnim tržištima na 355.000 reala u svibnju.

Suočeni s potrebom za ekonomskom zaštitom, Brazilci su se okrenuli kriptovalutama. 10 milijuna Brazilaca sada sudjeluje na kripto tržištu, prema CoinMarketCapu.

Na tradicionalnim financijskim tržištima Brazilska burza debitirala je bitcoin i ethereum ETF-ovima. Već je pet ETF-ova uvršteno na B3, od kojih su neki pozicionirani među najprofitabilnijima na cijeloj brazilskoj burzi u 2021. godini. 

Središnja banka Brazila također je najavila planove za digitalni real, digitalnu valutu središnje banke (CBDC), koja bi mogla biti pokrenuta već 2023. godine. Brazilska središnja banka također je najavila da će nastaviti raditi na uključivanju blockchain tehnologije u svoje usluge provođenjem niza testova putem namjenskog tima u monetarnoj vlasti.

U Saveznom kongresu, rasprave o regulaciji kriptovaluta u Brazilu odugovlačile su se tijekom cijele godine, sve dok u prosincu savezni zastupnici nisu odobrili Zakon 2303/15, koji uspostavlja kriteriji za regulaciju kriptovaluta u zemlji. O prijedlogu zakona dodatno će se raspravljati u 2022. na plenarnoj sjednici Zastupničkog doma, a kasnije i u Saveznom senatu.

Na tržištu kriptovaluta u Brazilu došlo je do napetosti 2021. godine, ali bilo je i dobrih vijesti.

Brazilske kripto mjenjačnice surađivale su s Brazilskom udrugom kripto ekonomije kako bi se uskladile s Binanceom i slijedile pravila koja je utvrdila Brazilska komisija za vrijednosne papire i burze, Savezna Porezna uprava i centralna banka. Binance još uvijek pregovara s brazilskim regulatorima tržišta i financijskim vlastima zemlje.

S druge strane, najveća brazilska kripto mjenjačnica Mercado Bitcoin (MB), danas jedan od kripto jednoroga Latinske Amerike, proširila je svoje poslovanje u zemlji, ulazeći u sportski svijet. MB je također radio zajedno s Chilizom kako bi fan tokene učinio pristupačnijima brazilskim navijačima. Novost su usvojili nacionalni nogometni klubovi kao što su Corinthians, São Paulo, Internacional, Atlético-MG i Flamengo.

Tržište nezamjenjivih tokena (NFT) također je stiglo u Brazil sa velikim usvajanjem i prisutnošću brazilskih igrača u play-to-earn videoigrama, kolekcionarskim platformama, pa čak i u umjetnosti, budući da su NFT-ove usvojili vizualni umjetnici i renomirana imena brazilske glazbe kao što su André Abujamra i Zeca Baleiro.

Za sljedeću godinu možemo očekivati da će još više velikih brazilskih i latinoameričkih tvrtki ući na tržište kriptovaluta. Brazilska burza nada se proširiti ponudu ulaganja povezanih s kriptovalutama, a stručnjaci ciljaju na decentralizirane financije (DeFi), NFT-ove i Metaverse. 

Također je vrijedno zapamtiti da je 2022. izborna godina u zemlji koja je polarizirana od 2016. godine, a vlada predsjednika Bolsonara pati od niske popularnosti i definirana je društvenom napetošću. Izbori bi mogli utjecati ne samo na smjer digitalne stvarnosti, već i na budućnost brazilskog gospodarstva, uključujući tržišta kriptovaluta.

13. travanj 2024 20:57