09. rujan 2020.

Tko visoko leti, nisko pada: Početak korekcije dionica američkih tehnoloških kompanija?

tržište kapitala   
Vlatko Kesegić, FIMA-VRIJEDNOSNICE
Vlatko Kesegić, FIMA-VRIJEDNOSNICE

Iako kalendarski još nije završilo, čini se da je dugo toplo ljeto za američke tehnološke dionice završilo. Još prošlu srijedu činilo se da optimizmu nema kraja. Spoznaja investitora da COVID-19 pandemija donosi više koristi nego štete kompanijama poput Applea (AAPL), Amazona (AMZN) ili Microsofta (MSFT), potaknula je višemjesečni snažni rast Nasdaq 100 indeksa u kojem dominiraju ovakvi tehnološki giganti. Također, kombinacija povijesno niskih kamatnih stopa i stimulativni uvjeti monetarnih i fiskalnih vlasti stvorili su ozračje u kojem je indeks tijekom cijelog ljeta neumorno obarao nove rekordne razine. Kolovoz, statistički jedan od lošijih mjeseci za dionička tržišta, zaključio je skokom od 11% za Nasdaq 100 indeks i time rast od početka godine podigao na gotovo 40%.

image
Nasdaq 100 dnevne promjene

U prvim danima rujna, u četvrtak, došlo je do iznenadnog preokreta u sentimentu i otriježnjena u obliku pada indeksa za čak 5%. Dan poslije, u petak, činilo se da će se dogoditi repriza jučerašnje rasprodaje s obzirom da je nedugo nakon otvaranja indeks pokazivao gubitak od novih 5% i time službeno zagazio u područje korekcije prema tehničkoj analizi. Tržište se ipak stabiliziralo pa je indeks do kraja dana vratio dio izgubljenih bodova ali „šteta“ na pojedinim dionicama, vidljiva u tablici u nastavku, dočarava intenzitet korekcije.

image
Indeks Nasdaq sastavnice

Najvrijednija burzovna kompanija na svijetu, Apple, izgubila je gotovo 8% u posljednja dva trgovinska dana što predstavlja smanjenje tržišne kapitalizacije od čak 178 milijardi dolara. Ulagači Apple-a ipak ne trebaju biti nezadovoljni jer dionica i dalje bilježe više nego solidne dobitke u ovoj godini. Naime cijena dionice od početka godine veća je za 65%. Dapače, samo od najave korporativne akcije podjele dionica u omjeru 1:4 prije mjesec dana, što fundamentalno ništa bitno ne mijenja osim da bi trebalo učiniti dionicu dostupniju širem broju ulagača, cijena je veća za 10%.

Kompanija koja je isto profitirala od najave korporativne akcije podjele dionica, Tesla, izgubila je nešto manje u posljednja dva trgovinska dana, odnosno 6,5%. Ulagači u ovog proizvođača električnih automobila još uvijek zbrajaju  dobitke u 2020. godini s obzirom da je cijena dionice uzletjela 400% ove godine. Podjela dionica u omjeru 1:5 obavljena je 31. kolovoza.

Ostali tehnološki giganti su također zabilježili osjetne gubitke krajem prošlog tjedna, ali kao i u slučaju Apple-a i Tesle, svi bilježe visoke prinose od početka godine. Uspredbom kretanja Nasdaq 100 indeksa sa ostala dva glavna dionička indeksa vidljiv je pozitivan utjecaj ovih tehnoloških kompanija na krajnju izvedbu indeksa. Nasdaq 100 indeks je donio dvadesetak postotnih bodova više od S&P 500 indeksa i tridesetak postotnih bodova više od industrijskog Dow Jones indeksa.

image
Indeksi od početka godine

Ipak, spomenuti značajno veći prinosi opravdano izazivaju zabrinutost ulagača da se ove burzovno „visokoleteće“ tehnološke kompanije mogu dodatno cjenovno korigirati kao što je to bio slučaj u prvom tromjesečju kada je Nasdaq 100 indeks uslijed koronavirus panike izgubio 30% u samo mjesec dana.

Ulagatelji koji se vole držati taktike dokupa dionica prilikom korekcije, a ne žele riskirati s izborom dionica iz tehnološkog sektora mogu se izložiti kretanjima Nasdaq 100 indeksa ulaganjem u burzovno utrživi fond (ETF). Najpopulaniji takav ETF je Invesco QQQ Trust burzovne kartice QQQ. Ulaganjem u  ETF investitor je izložen košarici dionica koju prateći indeks sadrži u svom sastavu.

Znači li ova korekcija samo predah u rastu ili će se pad produbiti i tako potvrditi 2020. godinu kao godinu ekstremnih događaja ostaje za vidjeti.