Svijet
StoryEditor

Treće investiranje Valar Venturesa u Bitpandu - tvrtka sada vrijedi 4 milijarde dolara

19. Kolovoz 2021.
bitpanda platform

Bitpanda, europska platforma za trgovanje kriptovalutama, prikupila je 263 milijuna dolara u novom krugu financiranja koje procjenjuje tvrtku na 4,1 milijardu dolara.

To je mnogo više od 1,2 milijarde dolara koliko je Bitpanda vrijedila u svojoj posljednjoj rundi privatnog financiranja prije pet mjeseci. Najnovija novčana injekcija pribraja se ukupno prikupljenim 500 milijuna dolara.

Investiciju je vodio Valar Ventures, venture capital tvrtka čiji je suosnivač tehnološki milijarder Peter Thiel. To je treći put da Valar podupire Bitpandu od prvog velikog kruga financiranja, najavljenog u rujnu.

- Ne volim prikupljati sredstva. To je vrlo dugotrajan proces - izjavio je za CNBC Eric Demuth, izvršni direktor i suosnivač Bitpande.

- Kada imate partnere s kojima ste blisko povezani, a oni imaju duboke džepove, ne morate raditi cijeli roadshow. Valar je želio udvostručiti investiciju i željeli smo ostati s njima. To je bio vrlo jednostavan proces. - rekao je Demuth.

Alan Howard, britanski milijarder, menadžer hedge fonda i REDO Ventures također su investirali u najnoviji krug, zajedno s postojećim investitorima LeadBlock Partners i Jump Capital.

Što je Bitpanda?

Osnovana 2014. godine, Bitpanda je bečka brokerska tvrtka koja omogućuje ljudima kupnju i prodaju kriptovaluta i plemenitih metala. Tvrtka je i ove godine počela testirati uslugu koja korisnicima omogućuje da danonoćno trguju dionicama.

- Do kraja godine, mislim da ćete imati stvarno dobru ponudu za dionice - rekao je Demuth. 

Bitpanda je jedan od mnogih online brokera u Europi koji privlači sve veći interes investitora, dijelom zahvaljujući pomami za trgovanjem 'meme dionicama'. Retail trgovci nagomilali su se u nevoljene dionice poput GameStopa i AMC-a, inspirirajući se popularnim forumom Reddit. To je povećalo volumen trgovanja na digitalnim platformama kao što je Robinhood.

Bitpandina konkurencija su Revolut, Trade Republic i eToro.

Jedan od načina na koji se tvrtka planira razlikovati od konkurenata jest licenciranje svoje tehnologije bankama i fintech tvrtkama. Odbili su imenovati bilo kojeg klijenta, ali su rekli da nekoliko velikih tvrtki već implementira sustav i da će moći ponuditi kripto i trgovanje dionicama za nekoliko mjeseci.

Bitpanda zarađuje od razlike između onoga što je netko spreman platiti za imovinu i cijene po kojoj se ta imovina prodaje. Austrijska kripto mjenjačnica prvi je unicorn u zemlji i najvrjedniji tehnološki start-up koji je profitabilan već 5 godina.

Profitabilnost je rijetkost u fintechu, s mnogim tvrtkama u industriji koje gomilaju velike gubitke. Revolut, koji je posljednji put procijenjen na 33 milijarde dolara, izgubio je 167,8 milijuna funti (232,3 milijuna dolara) u 2020. godini, što je 57 posto više nego godinu dana ranije.

Demuth je rekao da brojne fintech tvrtke prikupljaju novac na uzvišenim procjenama iz hypea i straha od propuštanja (FOMO).

- Vrlo sam skeptičan u vezi toga. Mnoge tvrtke, posebno u fintech području, temelje se isključivo na kombinaciji hypea i rasta. Ali rast se uglavnom plaća, tako da imate proizvod koji je besplatan i jednostavno kupujete svoje kupce - nadodao je Demuth.

Bitpanda nije pružila izvješće koliko novca zarađuje svake godine, ali je rekla da su prihodi na putu da ostvare rast od sedam puta u 2021. Platforma sada ima više od 3 milijuna korisnika.

Tvrtka posluje samo u Europi, s uredima u Beču, Berlinu, Londonu, Parizu, Barceloni, Milanu i Krakovu. Često je nazivaju europskim Coinbaseom. Novac planiraju iskoristiti za širenje na ključnim tržištima poput Francuske, Španjolske, Italije i Portugala. 

Kripto manija

Poticaj u Bitpandinoj procjeni dolazi u vrijeme velikog zamaha za industriju kriptovaluta.

Kripto ulagači ove su godine svjedočili ludoj vožnji, a cijene bitcoina i drugih velikih kriptovaluta dosegnule su rekordne razine u travnju i svibnju prije nego što su se oštro srušile u tjednima koji su uslijedili.

U novije vrijeme, snažno su porasle, gurajući cijelo kripto tržište preko 2 bilijuna dolara po prvi put u tri mjeseca. 

Glavna prepreka kriptovalutama u posljednje vrijeme prijetnja je regulacije. Kina se obrušila na rudare i špekulativno ulaganje u digitalnu imovinu, dok je nedavno odobren zakon o infrastrukturi u SAD-u koji uključuje odredbu za koju zagovornici kriptovaluta tvrde da bi mogla naštetiti industriji.

Europa sporije regulira kripto industriju od svojih globalnih kolega, rekao je Demuth. Međutim, ohrabren je novim pravilima EU kojima je cilj dovesti taj sektor pod regulatorni nadzor.

- Iz nacrta koje sam do sada vidio, čini se da neće imati loš utjecaj. Naravno, oni uvijek mogu zabrljati u zadnji tren - kazao je.

IPO? Sve osim SPAC-a

Fintech je u posljednje vrijeme iznjedrio brojne javne tvrtke vrijedne više milijardi dolara, a ove godine na burzu si izašle tvrtke poput Coinbasea, Robinhooda i Affirma. U Europi, Wise, britanski fintech ranije poznat kao TransferWise, izašao je u javnost u rijetkom izravnom uvrštenju u Londonu.

Iako Bitpanda ne planira odmah izaći u javnost, Demuth je rekao da mu se "jako svidjelo" kako je Wise to učinio. Umjesto da angažira investicijske banke da sudjeluju u njegovoj ponudu, Wise je izravno kotirao na londonskom tržištu bez prikupljanja novca.

Izvršni direktor Bitpande istaknuo je kako još ništa nije odlučeno, ali je odlučno odbacio mogućnost spajanja s tvrtkom za akviziciju posebne namjene ili SPAC-om. SPAC-ovi su blank-check tvrtke za koje  kotiraju s ciljem da drugu tvrtku učine javnom.

- Loši primjeri IPO-a su SPAC manije - rekao je Demuth.

Prošli mjesec, američka tvrtka Circle, čiji je proizvod drugi najpopularniji stablecoin USDC, priopćila je kako planira izaći u javnost u sporazumu o SPAC-u vrijednom 4,5 milijardi dolara.

16. travanj 2024 06:55