Svijet
StoryEditor

Trgovinski rat prazni cijele gradove u Kini

15. Prosinac 2019.
Huìzhōu je grad u kineskoj provinciji Guangdong i poslovni procvat doživio je zahvaljujući Samsungovoj tvornici koja je ove godine zatvorena.
Grad Huizhou na sjeveru Kine postao je grad duhova nakon zatvaranja Samsungove tvornice.

Dva mjeseca otkako je pogon u Huizhou prestao proizvoditi pametne telefone južnokorejskog diva, postalo je bjelodano kako žestoko trgovinski rat između SAD-a i Kine može nagristi prpošnu 'tvornicu svijeta'. 

Samsung je u listopadu nakon trideset godina rada zatvorio posljednji tvornički pogon u Kini i preselio proizvodnju u Indiju i Vijetnam. Slavna kineska proizvodna industrija u velikoj je opasnosti ako i ostale tvrtke krenu masovno zatvarati proizvodne pogone. Huizhou je najbolji primjer. Nakon odlaska Samsunga u perspektivi nema zainteresiranih za preuzimanje ogromnog tvorničkog prostora. Budući da su zaposlenici uglavnom napustili grad propalo je i 60 posto lokalnih biznisa, a iz tjedna u tjedan taj broj raste, piše The Economic Times.

- Zahvaljujući Samsungovoj tvornici u Huizhou nastao je cijeli ekosustav dobavnih lanaca u posljednjih 20 godina. Gotovo 100 tih tvornica se zatvara. Ne mogu opstati bez ključnog velikog klijenta, a da ne govorimo kakav je utjecaj to ostavilo na ugostitelje i vlasnike trgovina u tom području - kazao je za Post Liu Kaiming, ravnatelj Instituta za suvremena promatranja. 

Potrošnja lokalaca silno se pogoršala i zamire. Posao nam je pao za 80 posto u odnosu na kolovoz. Mnogo je zaposlenika grad napustilo još u rujnu, svjedoči vlasnik lokalne trgovine. Dodaje kako su sve ljekarne, supermarketi, restorani, trgovine, internet kafei, iznajmljivači nekretnina, hoteli pa čak i trgovine za odrasle računali na potrošnju Samsungovih zaposlenika, a sada njih nema.

Broker za nekretnine Huang Fumin kaže kako je većina od 100 zgrada s po šest ili sedam katova bila iznajmljena radnicima tvornice. Čim je pogon prestao s radom cijene su odmah pale, ali čak i po tim niskim cijenama nijedan investitor nije zainteresiran za kupnju. 

South China Morning Post piše kako se život radnika drugih tvornica iz susjednih gradova stubokom promijenio. Bez Samsunga nemaju dovoljno posla. Zaposlenici sjede ispred tvornice jer jedva imaju posla za pola radnog vremena, rečeno im je da svaki drugi dan dolaze na posao, a uprava je morala na tromjesečni dopust s veoma sniženim plaćama. Tvornice su na aparatima.

Trgovinski rat pokazao je oštre zube u pojedinim kineskim regijama i servirao tamošnjoj vladi ozbiljan socijalni problem.  

25. travanj 2024 10:32