Svijet
StoryEditor

Tri američka giganta isključena su iz burzovnog indeksa Dow Jones

25. Kolovoz 2020.
američko tržište kapitala, burza

Dow Jones Industrial Average isključio je iz svog burzovnog indeksa dionice naftnog diva Exxon Mobila, farmaceutskog koncerna Pfizera i proizvođača oružja Raytheon. Indeks Dow Jones dugo je na glasu kao okvirni pokazatelj stanja na američkim financijskim tržištima, iako obuhvaća dionice samo 30 kompanija i ponderiran je njihovom cijenom a ne tržišnom kapitalizacijom.

Za razliku od Dow Jonesa, indeks S&P 500 obuhvaća dionice puno više kompanija i ponderiran je njihovom tržišnom kapitalizacijom, pa ga smatraju reprezentativnijim. Uvrštenje u oba indeksa može donijeti veliku korist kompanijama s obzirom na nastojanja investicijskih fondova da dosegnu prosječne vrijednosti indeksa ili ih nadmaše, objašnjava dpa.

Tako su glasine da se razmatra uvrštenje proizvođača električnih vozila Tesla u indeks S&P 500 bile jedan od faktora koji su utjecali na rast cijene njegove dionice, napominje agencija. Exxon Mobile uvršten je u Dow Jones 1928. godine, Pfizer 2004. a Raytheon u travnju ove godine. 

S&P Dow Jones, tvrtka koja upravlja Dow Jonesom, navodi da je okidač za odluku o isključenju Exxona, Pfizera i Raytheona i uvrštenju Amgena, Salesforcea i Honeywella bila najavljena podjela Appleove dionice. Da sastav indeksa nije izmijenjen, podjela bi smanjila utjecaj sektora informatičkih tehnologija na njegovu vrijednost, piše u ponedjeljak Wall Street Journal. 

25. travanj 2024 04:14