Svijet
StoryEditor

[FOTO] Troje hrvatskih znanstvenika lovi uragane nad Tihim oceanom

26. Rujan 2019.
Znanstvenici pripremaju let
Još je 12 letova ostalo obaviti znanstvenicima koji u okviru projekta OTREC istražuju nastanak uragana iznad Kariba i Tihog oceana..

Te letove vodi hrvatska znanstvenica, fizičarka Željka Fuchs Stone direktorica Climate and Water Consortium američkog Sveučilišta New Mexico Tech. Dosad su obavili devet letova i Fuchs Stone ističe da su tek na pola puta, ali da se poremećaji premještaju takvom brzinom da često uspiju letjeti u ‘isti’ poremećaj dva dana za redom.

- Iznimka je bila samo jednom kad su došli lovci na oluje iz NOAA-e (američka državna agencija za proučavanje oceana i atmosferskih uvjeta,op.a.)) s posebnim avionom P-3. S njima smo letjeli dalje za poremećajem koji je postao tropska oluja Ivo. Letjeli smo na 15 kilometara iznad oluje i prikupljali podatke za cijelu troposferu, što je prvih 15 kilometara atmosfere u tropima, a oni su letjeli ispod na oko tri kilometra i ‘probijali’ konvekciju tražeći centar cirkulacije, kaže Fuchs Stone.

Nevjerojatni entuzijazam

Znanstvenici lete u mlažnjaku Gulfstream-V i izbacuju sonde za mjerenje tlaka, vjetra, vlage i temperature. U timu je oko 30 znanstvenika i studenata s Harvard University, University of Wisconsin, National Oceanic and Atmospheric Administration, Colorado State University, University of Washington, Columbia University i New Mexico Tech. Osim Fuchs Stone u timu je još dvoje Hrvata - Stipo Sentić, iz Metkovića, istraživač na New Mexico Techu i Ana Juračić, koja je doktorirala fiziku na NMT-u i radi u Ericsson Nikoli Tesli u Zagrebu. Fuchs Stone ističe da joj bez Sentić i Juračić ne bi bilo lako, te da su oni prisustvom i radom na projektu obogatili cijeli tim. 

- Ovo je međunarodna kolaboracija s Meksikom, Costa Ricom, Kolumbijom i Hrvatskom. Stipo leti na svakom letu i do kraja projekta postat će mission scientist što znači da će moći sam letjeti kao glavni predstavnik grupe znanstvenika. Ana, iako živi u Zagrebu, došla je k nama u Kostariku na tri tjedna. Uzela je godišnji, platila sama put jer je željela biti dio ove priče. Ne znam kako bismo bez nje, procesuira podatke sa sondi brže od bilo koga, kaže ova hrvatska znanstvenica.

Fuchs Stone također ističe da u timu ima više studenata nego znanstvenika, odnosno na svakog istraživača dolazi po barem četiri studenta. No, ne događa se to često na ovakvim projektima pa se iznimno trudi svakoga od njih staviti na barem jedan let, jer što ranije studenti vide kako se prikupljaju podaci i koliko su zapravo bitni to će ranije postati bolji znanstvenici. 

Nije opasno, ali...

U lov na uragane polijeću iz Kostarike, a prema riječima Fuchs Stone letjeti zrakoplovom iznad oluje nije opasno dok se ‘ne dogodi da jest’.

- Neke oluje razviju se i do visine našeg leta i tada postane jako turbulentno. To i dalje nije opasno, ali se čini kao da jest. Najveća opasnost su vjerojatno munje, ali imamo izvrstan tim pilota koji imaju završnu riječ. Ne može se dogoditi da znanstvenik odlučuje u iznimno opasnim situacijama kamo dalje. Kao i na brodu ima samo jedan kapetan, a kod nas su to piloti, kaže Fuchs Stone prema čijim će riječima rezultate istraživanja projekta OTREC koristiti cijeli svijet. Rezultati će biti dostupni za javnost šest mjeseci nakon završetka terenske faze projekta jer toliko treba da urede podatke tako da budu spremni za korištenje.

Fuchs Stone ističe da je sama sebi stvorila posao na NMT-u jer ima dosta novca od projekata što je njenom fakultetu bitno jer dobiju veliki overhead. Kao direktorici novoosnovanog Climate and Water Consortium na New Mexico Tech cilj joj je povećati utjecaj znanosti koja ima primjenu u relanom svijetu.

- Izazov je to veliki jer većinu novca dobijete ili samo za znanost ili samo za primjenu. I te dvije grupe rijetko kad komuniciraju. Tako da je to projekt koji će trebati vremena da se razvije. A dok se razvija radimo izvrsnu znanost, kaže Fuchs Stone. 

18. travanj 2024 10:43