Svijet
StoryEditor

Tržište roba: Zalihe roba bit će glavni faktor pomaka cijena na tržištu

09. Travanj 2021.

Još prošlog tjedna USDA je izdala eksplozivan izvještaj o sadnji žitarica i uljarica u Americi. Obično navedeni izvještaj ne izazove takvu pomutnju i reakciju tržišta, no ova godina je po mnogo čemu posebna, pa će tako i reakcije na izvještaje ponekad biti neočekivane. 

USDA izvještaj za travanj sadrži i stare zalihe pojedinih roba što će na kraju od toga napraviti glavni faktor pomaka cijena na tržištu posebice kukuruza i soje! Pod povećalom će naročito biti potražnja navedenih roba koju treba povećati i to ne samo sa stajališta izvoza nego i sa stajališta prerade zrna.

Na tržištu ribljeg brašna u Peruu s 31. ožujka ulov ribe za južnu kvotu iznosio je 102.000 mt. Prema najnovijim informacijama sprema se novi štrajk sindikata transporta koji bi mogao usporiti izvoz. Štrajk je počeo 07. travnja.

Zalihe ribljeg brašna u Kini se povećavaju kako roba stiže iz Perua. Iako su trenutno cijene stabilne, ako se zalihe nastave povećavati, cijene se početi padati. Trenutno nema nekih većih ugovora za iduću sezonu no do sada je već ugovoreno 300.000 mt za novu sezonu.

Nedavni problemi sa Sueskim kanalom bi mogli stvoriti nove probleme za izvoz ribljeg brašna u kontejnerima. Za očekivati je da će 2024.godine u Peruu biti otvorena mega-luka za kontejnere koja će moći manevrirati mnogo većim kontejnerima nego do sada i to do 18.000 TEU.

23. travanj 2024 17:23