Svijet
StoryEditor

Tržište robe: Špekulanti napokon počeli prodavati

24. Siječanj 2021.

Iako je zadnji USDA izvještaj bio nepovoljan, kako za sojino zrno tako i za sojinu sačmu, cijena se zadnjih nekoliko dana ipak počela korigirati i padati što su mnogi čekali. Špekulanti koji su držali duge pozicije kreću s prodajom zbog bojazni o kretanju cijena tj. strelovitom padu, te žele što prije ostvariti profit. Cijena sojine sačme koja trenutačno kotira na Chicago Mercantile Exchangeu je najviša cijena u posljednjih sedam godina. Cjelokupnom dojmu pridonose i visoke premije, a trenutačna premija na spotu na paritetu FCA Koper je 82 usd/st. Prije samo nekoliko dana za tonu sojine sačme trebalo je izvoditi čak 500 eura!

Kako nitko nije bio spreman za ovakav scenarij svjedoče i naši susjedi Talijani koji su u zadnjem kvartalu 2020. godine, kada se cijena kretala oko 330 eura po toni, ugovarali nove poslove za 2021. godinu te nisu odmah osigurali potrebne količine i sada snose ogromne gubitke!

Prema zadnjim izvještajima novi brazilski urod bit će enorman tj. najveći urod u povijesti. Zabrinjava podatak da je više od 60 posto predviđenih količina već ugovoreno stoga će biti zanimljivo pratiti kako će tržište reagirati na navedene podatke i vremenske prilike do tada.

Visokim cijenama sojinog zrna i sojine sačme pridružio se i kukuruz koji je zadnjih nekoliko dana najtraženija roba. Njegova cijena je viša od 200 eura po toni, a proizvođači špekuliraju oko prodaje.

Proizvođači su i dalje u nezavidnoj situaciji. Iako cijene uljarica i žitarica neprestano rastu, cijene mesa i jaja ne prate ovaj trend stoga je pitanje tko i do kada će sve ovo moći izdržati.

20. travanj 2024 07:06