Korona i biznis
27. svibanj 2020.

Turisti neće u Španjolsku, biraju Grčku i Hrvatsku

Turizam 2020   

Dužnosnik gradske vlasti Barcelone zadužen za turizam Miquel Puig smatra kako je koronavirus naštetio Španjolskoj kao turističkom brendu pa će inozemni turisti ove godine odlaziti u Grčku, Hrvatsku i na sjever Afrike.

- Turisti koji imaju svoje kuće na Balearskim otocima i diljem katalonske obale doći će ovdje. No turisti koji nisu vlasnici kuća ove će godine radije ići u Grčku, Hrvatsku ili na sjever Afrike jer je trenutačno španjolski brend jako oštećen. To će trajati ove godine i nema dobrog rješenja - izjavio je ekonomist Puig u razgovoru za španjolske internetske novine El Diario.

Španjolska je među najpogođenijim zemljama koronavirusom gdje se inficiralo 235.400 stanovnika od čega ih se oporavilo 150.376 a preminulo 26.834. Katalonija s glavnim gradom Barcelonom posebno je ugrožena.

- Slike koje su otišle odavde u Europu su nažalost razorne. Slike liječnika koji se štite vrećama za smeće dok liječe oboljele od koronavirusa stvorile su izuzetno negativnu percepciju o španjolskom zdravstvenom sustavu. Bit će teško uvjeriti Europljane da dođu. Barcelona recimo ima dobar imidž no sada na nju utječe narušeni brend Španjolske - rekao je Puig.

- Stavite se u kožu jednog 65-godišnjeg gospodina iz Njemačke ili Švedske koji misli da je na jugu situacija sumnjiva. Trebat će mu jako puno da tu sliku makne iz glave. Jedna slika vrijedi više od tisuću riječi - dodao je.

Smatra kako je za spas turizma u kratkom roku potrebno uvjeriti strane turiste kako je Španjolska zdravstveno sigurno odredište.

U Barceloni, ali i diljem Španjolske, od 14. ožujka su zabranjena putovanja izvan provincija, a hoteli i putničke agencije su zatvoreni. Zbog zatvaranja stanovnika u stanove i strogih mjera karantene zaraza je prigušena, a proteklih tjedan dana je broj preminulih ispod 100. Španjolska vlada polako popušta mjere te je poručila kako će od srpnja smjeti dolaziti strani turisti budući da im trenutačno nije dopušten ulazak u zemlju.

- Turizam je najpogođeniji sektor. Kompletno je paraliziran. Turista više nema, a neće ih niti biti do nove obavijesti. U drugim sektorima, poput industrije, podnosi se situacija s koronavirusom. Odete u tvornicu pa vidite puno strojeva i malo radnika. Odvojeni su. Uredi su pak situaciju riješili radom od kuće. Tako da je turizam najpogođeniji - rekao je Puig.